Friss hírek

2009.11.09. 14:04

Tovább fonódik a Fonódó villamos projekt: a kerület olcsóbb és ésszerûbb megoldást javasol

<p>A fõvárosi terveknél olcsóbb és ésszerûbb megoldásokat javasol a II. kerületi önkormányzat a Fonódó projekt nevû villamos-fejlesztési pályázattal kapcsolatban. Láng Zsolt, II. kerületi polgármester és Horváth Csaba fõpolgármester-helyettes hétfõn egyeztetett a kérdésrõl. A jelenlegi formában a kerület nem támogatja ugyanis a terveket.</p>

A kerület szerint a terv az Árpád fejedelem útja közlekedését ellehetetlenítené, félmegoldásokat alkalmaz és milliárdokat költ felesleges elemekre. A II. kerület ezért nem támogatja jelenlegi formájukban a terveket. Láng Zsolt a megbeszélésen ismertette a kerület változatát, melyekkel szerinte megvalósulhat Óbuda és Kelenföld összekötése egyetlen villamos vonallal, illetve a Combino és metrókapcsolat is létrejönne, csak lényegesen olcsóbban. Így marad pénz olyan kiegészítõ beruházásokra is, amelyek komfortosabbá és biztonságosabbá tehetik az autós és a gyalogos közlekedést a villamos pálya mentén.

A II. Kerületi Önkormányzat másfél éve ült le elõször a fõváros illetékesével tárgyalni az ügyben, azóta a fõváros részérõl már a harmadik felelõst jelölték ki az ügyben. Felvetéseikre azóta sem érkezett válasz. Most bemutatták, hogy hogyan lehetne 1 kilométer helyett mindössze 100 méter villamos pálya építéssel létrehozni a metró-Combino kapcsolatot és olcsóbbá tenni a beruházást. Láng Zsolt polgármester szerint ha a fõváros mégis ragaszkodik az "értelmetlen és pazarló" elképzeléseihez, az azt is jelenti, hogy 6,5 milliárd forintnyi közpénzt költenek el úgy, hogy közben sem P+R parkolók, sem pedig a szükséges út- és vágányjavítások nem kerülnének bele a programba. A tervezõk azzal sem számoltak, hogy a meglévõ balesetveszélyes gócpontokat biztonságossá tegyék. A polgármester szerint ez azért is érthetetlen, mert a szükséges 1 milliárd forintnyi önrészt az egyébként is a csõd szélén álló BKV-nak kellene elõteremtenie.

Horváth Csaba fõpolgármester-helyettes közleményben tájékoztatott arról, hogy mióta másfél hónapja átvette a beruházás elõkészítésének koordinálását, azóta már a II. kerület konkrét kérdéseit és feltételeit összegezték, és keresték a teljesítés lehetõségeit. Horváth Csaba szerint tiszteletben tartják a kerület érveit, viszont elengedhetetlen, hogy a többi budai kerület és a budapestiek érdekét szolgáló fejlesztési program megvalósuljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!