Friss hírek

2009.11.22. 12:14

Nagyszabású hadgyakorlatba kezdett Irán

<p>Megkezdõdött az a nagyszabású hadgyakorlat vasárnap, amelynek célja megvédeni Irán atomlétesítményeit egy esetleges támadás ellen - közölte az iráni állami televízió. Az öt napos háborús gyakorlat 600 ezer négyzetkilométernyi területet, az Iszlám Köztársaság egyharmadát érinti.</p>

Ahmed Migani, az iráni légierõ tábornoka szombaton azt közölte, hogy a Közép-, Nyugat- és Dél-Iránban tartott erõdemonstrációval Izraelnek üzennek, amely légitámadásokkal fenyegetõzik arra hivatkozva, hogy Irán atomfegyvereket akar elõállítani.

Teherán egyébként szerdán elutasította azt a nemzetközi javaslatot, amely rendezhette volna az iráni atomprogram miatt kialakult helyzetet. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) október 21-én felvázolt tervében az iráni urániumot a NAÜ-n keresztül Oroszországba szállították volna, majd szintén a NAÜ közvetítésével a hasadóanyagot Franciaországban az iráni reaktorokban használható fûtõelemekké alakították volna át. Így Irán elegendõ dúsított uránhoz, a Nyugat pedig garanciához jutott volna, hogy a perzsa állam nem használja fel az energiahordozót nukleáris fegyver építéséhez.

Ezek is érdekelhetik