Friss hírek

2009.11.11. 21:04

Megfenyegette az új, spanyol abortusztörvényt megszavazó képviselõket egy spanyol püspök

<p>Azzal fenyegetõzött szerdán egy spanyol püspök, hogy az egyház megtiltja a részvételt a szentáldozáson azoknak a parlamenti képviselõknek, aki megszavazzák az abortusz reformját. Juan Antonio Martinez Camino, a spanyol püspöki konferencia fõtitkára azt mondta, hogy a római katolikus egyház nem támogathat egy ilyen törvényt, mert ha megteszik, akkor "a bûn állapotába kerülnek, és nem részesülhetnek az áldozás szentségébõl."</p>

A Biblia szerint Jézus az utolsó vacsorán úgy adta a kenyeret és a bort az apostoloknak, hogy ezek jelképezik az õ testét és vérét, amiket feláldoz. Ezután feszítették keresztre, ami a valódi áldozat volt. Az utolsó vacsora megidézése a római katolikusoknál az áldozás, a protestáns egyházakban az úrvacsora. A hívõk számára rendkívül fontos a "krisztusi áldozat" lelki és szellemi átélése szempontjából a szertartás, amikor a misézõ pap a nyelvre helyezi "Jézus testét" ostyalapként és ad "Jézus vérébõl" a serleg vörös bor egy kortyával.

A mélyen katolikus Spanyolországban annak megtiltása, hogy valaki részesüljön az áldozásból, lelkileg felér a kiközösítéssel. Camino püspök azt mondta, hogy az abortusz reformtörvényt megszavazó képviselõket persze nem közösítheti ki az egyház, mivel a kánonjog értelmében csak azokat lehet és kell kiközösíteni, akik aktívan hozzájárulnak a terhesség megszakításhoz. Válaszul Trinidad Jimenez egészségügyi miniszter késõbb azt mondta, hogy az egyház több, mint amit Camino püspök képvisel.

A liberálisnak tartott új abortusztörvényt szeptember hagyta jóvá a szocialista párti kormány, és a tervek szerint novemberben vitatja meg a parlament azt. A törvény ellen október 17-én több százezren tüntettek Madridban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!