Friss hírek

2009.11.11. 19:34

Az amerikaiak többsége ellenzi katonák további tízezreinek küldését Afganisztánba

<p>Ellenzi az amerikaiak többsége további csapatok küldését Afganisztánba. Ez derült ki egy szerdán közzétett felmérésbõl. Obama elnök rövidesen dönteni fog arról, hogy a katonai vezetõk, fõleg az afganisztáni NATO amerikai parancsnoka, Stanley McCrystal tábornok sürgetésének engedve 40 ezer katonával bõvítse az afganisztáni NATO-erõk létszámát.</p>

A CNN és az Opinion Research Corporation október 30-a és november 1-e között végzett telefonos felmérése szerint a megkérdezettek 56 százaléka ellenzi a csapatbõvítést, 42 százalék pedig támogatja, míg két százalék nem tudott dönteni. Egy korábbi CNN-felmérésben, amit október elején végeztek, 59 százalék ellenezte további katonák küldését Afganisztánba, míg 39 százaléka a bõvítés mellett volt.

A most készült felmérés arról tanúskodik, hogy az amerikaiakat erõsen megosztja a kérdés, amellyel kapcsolatban Barack Obama hónapok óta nem hoz döntést, hiszen McChrystal három hónappal ezelõtt közölte az elnökkel, hogy a tálibok és az al-Kaida fegyveresei ellen folytatott háború kudarcba fulladhat, ha nem növelik a harcoló erõk létszámát.

A szerdán közzétett felmérés azt is mutatja, hogy az amerikaiakat azt is megosztja, hogy Obama régóta halogatja a döntés. Az 1018 megkérdezett 49 százaléka vélte úgy, hogy az elnök túl sokat tétovázott eddig, míg 51 százaléka mondta ennek ellenkezõjét. A felmérés szerint fõleg a férfiak helytelenítik Obama halogatását, a nõk többsége ellenben úgy véli, hogy több idõ kell a megfontolt döntéshez.

A felmérés szerint egy kérdésben szinte teljes egyetértés van az amerikaiak körében. Döntõ többségük nem bízik a kabuli kormányban. 90 százalékuk mondta azt, hogy Afganisztánnak egy éven belül nem lesz olyan stabil kormánya, amely az amerikai, illetve a NATO-erõk nélkül képes lenne legyõzni a tálibokat, és fenntartani a rendet.

Ezek is érdekelhetik