Friss hírek

2009.11.04. 18:59

A volt kommunista bolgár rezsim építette ki az elsõ titkos drog -és fegyverútvonalakat-állítja egy könyv

<p>Azt állítja egy Bulgáriában most megjelent könyv szerzõje, hogy a kommunista rezsim idején építették ki azokat a kábítószer-és fegyvercsempész "útvonalakat", amelyek közül sokat még ma is használnak az országban és azon túl. Ezt az AFP francia hírügynökség közölte szerdán.</p>

"A kommunisták nemzetközi kereskedelmi cégeinek birodalma" címû könyvet Hriszto Hrisztov bolgár újságíró írta. A szerzõ szerint az elsõ fegyver-és drogcsempész "útvonalakat" a rezsim, illetve annak titkosszolgálata hozta létre, és a hálózatot 1989 után a volt titkosrendõrökkel együtt dolgozó szervezett alvilág használta tovább. Hrisztov azt állítja, hogy a hálózatra a volt rezsim korábban titkos archívumaiban bukkant rá, miután újságírók és történészek számára kutathatóvá váltak anyagok.

A könyvben azt állítja, hogy az 1980-as évek elején a "valuta-és profitéhes" Zsivkov-rezsim volt az, amely aktívan részt vett a szintetikus drogok termelésében és fõleg a Közel-keletre történt csempészésében. Hrisztov egyik bizonyítéka egy 1981-es szerzõdés, amelyben részt vett Bulgária akkori két legnagyobb gyógyszeripari cége, és a dokumentum a Captagon nevû szintetikus drog elõállításáról szól. Hrisztov szerint a rezsim titkosszolgálata hagyta jóvá, hogy kiknek szállítható drog.

A könyv szerint más dokumentumok azt bizonyítják, hogy a Todor Zsivkov-rezsim belügyminisztériumán belül volt a "Valuta-és csempésztevékenység" nevû speciális ügynökség, amely nem elhárította, hanem éppenséggel ellenõrizte a legális szállítmányokba rejtett drogok és fegyverek kereskedelmét. Hrisztov egy 1978-as dokumentumot idéz, amely szerint a rezsim kormánya titkos rendeletben utasított arra, hogy offshore cégeken keresztül menjen a csempészet, nehogy kompromittálódjon Bulgária.

A könyv szerint egy szír emigráns, Ismet Shaban a bolgár titkosszolgálattal együttmûködve szervezte az elsõ szállítmányt, amely az akkori NSZK-ból Bulgárián át a Közel-Keletre tartott. A férfi 1998-ban meghalt, és helyét a fia vette át. Fatik Ismet Shaban lett az amfetamin csempészet legfõbb ura, és persze felhasználta az apja által örökül hagyott "tudást", vagyis az egykori csempészhálózat ismeretét. Így került magántulajdonba a szervezett alvilágban a többek között a 2003-ban meggyilkolt Fatik és mások révén az egykori kommunista rezsim titkos csempészhálózata.. - állítja Hrisztov.

Ezek is érdekelhetik