Friss hírek

2009.07.16. 08:53

A csecsen elnököt vádolják az orosz aktivista meggyilkolásával

<p>Ramzan Kadirov orosz-barát csecsen elnököt vádolja a Memorial jogvédő szervezet egyik tagjuk, Natalja Esztyemirova meggyilkolásával. Az 50 éves nőt grozniji otthona elől hurcolták el szerdán. Holttestét nem sokkal később, Dagesztánban találták meg.</p>

"Tudom, biztos vagyok benne, ki a bűnös Natalja Esztyemirava meggyilkolásában, mindannyian ismerjük - a neve Ramzan Kadirov" - mondta Oleg Orlov, a Memorial jogvédő szervezet vezetője. "Fenyegette őt, inzultálta, személyes ellenségének tekintette" - tette hozzá.

Az emberi jogi aktivistát Csecsenföld fővárosában látták utoljára, amikor otthona előtt egy autóba tuszkolták. Holttestét szerda délután találták meg a szomszédos Dagesztánban. Az asszony fejét és mellkasát érték a golyók, valószínűleg kivégezték. A gyilkosságot azonnal elítélte Dmitrij Medvegyev orosz elnök, sőt, maga Ramzan Kadirov is, aki szerint az embertelen tettel nemcsak egy védtelen nőt, hanem az egész csecsen népet támadás érte. "Aki kezet emeltek rá, nem nevezhetik magukat embereknek, nem számíthatnak könyörületre" - mondta Kadirov. Mindketten mindenre kiterjedő vizsgálatot ígértek, Moszkvából egy külön nyomozócsoport utazott Csecsenföldre.

A 2006-ban ugyancsak gyilkosság áldozatává vált Anna Politkovszkajáról elnevezett díjjal is kitüntetett újságírónő már egy évtizede kutatta a Csecsenföldön az orosz csapatok és az orosz-barát csecsenek által végrehajtott jogsértéseket a kaukázusi régióban. Szinte egyöntetű vélemény, hogy munkája összefügg meggyilkolásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!