Friss hírek

2009.05.27. 13:26

((KIADHATÓ)) Nem hívták meg az angol királynőt a D-Day ünnepségére

<p>Nem hívták meg az angol királynőt a normandiai partraszállásra emlékező nagyszabású ünnepségre, közölte szerdán a Buckingham-palota, válaszul egy brit lap felháborodott cikkére, amely "a királynő arculcsapásáról" írt. A hivatalos közlemény megerősíti a tényt, hogy II. Erzsébetet eddig nem hívták meg a június 6-án, a "D-Day" 65-dik évfordulóján tartandó ceremóniára, de semmi egyéb kommentárt nem fűz a dologhoz.</p>

Lapjelentések szerint a Franciaország északnyugati partjainál tartandó megemlékezésre Nicolas Sarkozy francia államfő meghívta Barack Obama amerikai elnököt és Gordon Brown brit kormányfőt. Noha a 60-dik évfordulón, 2004 június 6-án ott volt II. Erzsébet is, ezúttal a brit királyi család egyetlen tagja sem kapott meghívót az ünnepségre.

Több brit lap is "felháborítónak" nevezi a dolgot és idézik a királyi palota egy meg nem nevezett bennfentesét, aki szerint "a királynő szívesen részt vett volna a megemlékezésen", de így ez az ügy már "nagyon kínos".

Az angol kifejezéssel "D-Day"-nek nevezett 1944 június 6-án szálltak partra az akkor náci megszállás alatt álló Normandiában az amerikai-brit-francia szövetséges csapatok. Ez a hadművelet döntően befolyásolta a II. világháború további alakulását és a Szövetségesek végső győzelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!