Friss hírek

2009.05.21. 15:20

Csaknem ezer fellépő a pécsi színházi találkozón

<p>28 előadás, 231 színész, 180 versenyen kívüli program 680 fellépővel, 40 helyszín - többek között ezek a számok is jellemzik az idei Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT). A június 4-13 között 9. alkalommal megrendezett fesztivál kapcsán Jordán Tamás, a POSZT egyik igazgatója a csütörtöki fővárosi tájékoztatón megemlékezett a találkozó korábbi támogatóiról, Pécs előző polgármestereiről, egy balaset miatt jelenleg is kómában lévő Toller Lászlóról, és a nemrég elhunyt Tasnádi Péterről. Egyúttal megköszönte a szaktárca és a város jelenlegi vezetőinek, hogy a gazdasági válság ellenére állták a szavukat, és a tavalyinál is több pénzzel támogatták a színházi fesztivált.</p>

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium még 2007-ben ígéretet tett, hogy a 2010-ig évente emelkedő támogatást nyújt a színházi szezon legjelentősebb eseményéhez - emlékeztetett a tájékoztatón Nagyné Varga Melinda a szaktárca főosztályvezetője. Ennek az ígéretnek megfelelően 2008-ban 75 millió forinttal, idén pedig 80 millióval támogatja a rendezvényt. A POSZT fennállása óta a pécsi önkormányzat mindig pont annyival járul hozzá a találkozó megrendezéséhez, amellyivel a minisztérium, így a város is 80 milliót adott idén - mondta a Független Hírügynökségnek Meixner András, Pécs alpolgármestere.

A POSZT történetében még soha nem versengett egymással ennyi darab, az idei válogató Janish Attila rendező 18 előadást jelölt ki az idei színházi évadból. Simon István a POSZT másik igazgatója szerint ez igen nehéz helyzetbe hozta a szervezőket, hiszen 9 napba kellett sűríteni ezt a 18 darabot, amelyet, hogy minél többen láthassanak 27-szer adnak elő. A legtöbb előadást a pécsi Nagyszínházban és Kamaraszínházban játszák, de lesz olyan darab, amelyet egy baletteremben és olyan is, amelyet egy fitnessteremben adnak majd elő - tette hozzá.

A POSZT hagyományaihoz híven 3 zsűri, egy szakmai, egy színészekből és egy civilekből álló grémium értékeli a versenyben lévő műveket. Az idei újdonság, hogy a legjobbnak ítélt 3 vidéki színházi alkotást a fővárosi Thália Színházban is előadják szeptemberben.

A 18 kiválasztott előadás:
Pécsi Nemzeti Színház: "A képzelt beteg", illetve szintén
a pécsi társulattól az "Istenítélet".
A fővárosi Studió "K" Színház: "Hű, de messze van Petuski!",
a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház: "Kasimir és Karoline",
a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház: "Hamlet",
a budapesti Maladype Színház: "Leonce és Léna",
a fővárosi Örkény István Színház: "Jógyerekek Képeskönyve",
az egri Gárdonyi Gáza Színház: "A velencei kalmár",
fővárosi Szputnyik Hajózási Társaság: "Bérháztörténetek 0.1",
a fővárosi Nemzeti Színház: "A park",
a szabadkai Népszínház: "A Gézagyerek",
a budapesti József Attila Színház: "Éjjeli menedékhely",
a fővárosi Koma és Alka.T: "Fédra fitness",
a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház: "A csoda",
a budapesti Katona József Színház: "Barbárok",
a fővárosi Forte Társulat: "A kalevala",
a debreceni Csokonai Színház: "Oblom-off",
a fővárosi Vígszínház: "Augusztus Oklahomában"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!