Friss hírek

2009.04.29. 15:07

VÍZILABDA - Átadták az utánpótlás díjakat

<p>Tizenharmadik alkalommal jutalmazta a Szalay Iván-alapítvány a legjobb, utánpótlás korú férfi és női vízilabdázót szerdán, Budapesten. Az idei választás Meixner Marcellre és Keszthelyi Ritára esett, akiknek Kemény Ferenc, a Magyar Vízilabda Szövetség utánpótlás igazgatója adta át az elismerést.</p>

A 17 éves Meixner Marcell tagja volt a tavaly Európa Bajnokságot és a januárban Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztivált megnyert magyar ifjúsági válogatottnak, jelenleg a BVSC kapusa. A lányoknál pedig a szintén 17 éves Keszthelyi Rita kapta a díjat, aki a Budapesti Honvéd játékosa. Fiatal kora ellenére három éve tagja a női junior vízilabda válogatottnak, mely 2006-ban és 2007-ben harmadik helyet, míg tavaly második helyet ért el. Az Olimpiai Reménységek Versenyén évek óta verhetetlen női csapat meghatározó játékosa, a felnőtt női válogatott tagja.

Akár olimpiai bajnokok is lehetnek azok a fiatalok, akik ma megkapták ezt a díjat - mondta a Független Hírügynökségnek Kemény Ferenc. A vízilabda mérhető sportág, az eredményeket és a teljesítményeket is lehet mérni, viszont a képességek és az adottságok a döntő tényezők nem pedig az aktuális forma, ez alapján döntöttek a mostani két díjazott mellett is - tette hozzá a sportvezető.

Kemény Dénes, a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya a Független Hírügynökségnek elmondta: ő személy szerint elégedett a magyar utánpótlással. Véleménye szerint a lényeg az, hogy mindig kell lennie olyan fiatal játékosoknak, akik nyomás alá helyezhetik a felnőtt keretben játszó sportolókat, akiknek így a maximumot kellene nyújtaniuk ahhoz, hogy bennmaradhassanak a válogatottban. Ebben a harcban mindig vannak olyan tehetségek, akik felkerülnek a felnőttek közé, olimpiai ciklusonként általában négy újoncot avattak. Az utóbbi időben is sok fiatal mutatkozott be a válogatottban, így jól ismeri az utánpótlás lehetőségeit - tette hozzá a kapitány.

Kemény Dénes a nyári világbajnoksággal kapcsolatban elmondta: a reményei szerint bekerülnek majd az elődöntőbe, mivel a csoportbeosztás kedvező a magyar válogatott számára, így első helyen juthat tovább a csapat. A folytatásban biztosan lesz egy nagyon nehéz negyeddöntő, amit ha megnyer a csapat, akkor már elődöntős, ami egy újjá alakuló csapat esetén jó eredménynek számít.

A korábbi években számos olyan sportoló eredményeit jutalmazták Szalay-díjjal, akik azóta Európa- és Világbajnokságon, illetve az Olimpián is bizonyították tehetségüket.


A korábbi díjazottak:
1997: Kiss Csaba - Világbajnokság 2. helyezett
1998: Török Péter - Junior Világbajnokság 2. helyezett
1999: Tromler Miklós - felnőtt magyar bajnok
2000: Varga Dániel - olimpiai bajnok
2001: Kis Gábor - olimpiai bajnok
2002: Hosnyánszky Norbert - olimpiai bajnok
2003: Somogyi Balázs - Ifjúsági Európa-bajnok
2004: Varga Dénes - olimpiai bajnok
2005: Hárai Balázs - felnőtt magyar bajnok és Magyar Kupa győztes, a 2009-es felnőtt válogatott tagja
2006: Salamon Ferenc - junior világbajnok
Tomaskovics Eszter - Junior Európa Bajnokság 3 helyezett
2007: Török Béla - Ifjúsági Európa Bajnokság 2. helyezett, a 2009-es felnőtt válogatott tagja
Szűcs Gabriella - Junior Európa Bajnokság 3 helyezett
2008: Erdélyi Balázs - Ifjúsági Európa Bajnokság 2. helyezett
Gangl Edina - Női Junior Európa Bajnokság 2. helyezett

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!