Friss hírek

2009.04.18. 11:24

Újabb madárinfluenza-fertőzés Egyiptomban

<p>Néhány napon belül újabb ember fertőződött meg a madárinfluenza vírusával Egyiptomban - közölte az Al-Ahram kairói napilap szombaton. Az Oalubia tartományból származó 25 éves nőt kritikus állapotban kezelik a kórházban - áll az egyiptomi egészségügyi minisztériumból származó információkra hivatkozó beszámolóban.</p>

Legutóbb szerdán közölte a szakminisztérium, hogy egy 33 éves asszonyt ápolnak egy Kafr el-Sheikh tartományban lévő kórházban. A tájékoztatás szerint a nő állapota rendkívül súlyos, légzését mesterségesen tartják fenn.

Egyiptomban egyébként az elmúlt két hónapban kezdett ismét növekedni a regisztrált fertőzések száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért márciusban arra kérte az ország hatóságait, hogy vizsgálják ki, mi áll ennek a hátterében, illetve hogy derítsék ki, miért fertőződik meg egyre több gyermek az országban.

A vírus 2006-os egyiptomi megjelenése óta a mostani a 65. ismert madárinfluenza-fertőzés az országban, ahol 23 ember vesztette életét a betegség miatt. Az áldozatok többsége kislány vagy fiatal nő volt, akik vidéki baromfitelepeken dolgoztak.

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusa 2003-ban, Ázsiában bukkant fel először, és azóta világszerte csaknem 250 ember halálát okozta. A tudósok attól tartanak, hogy a vírus esetleg mutálódhat, és emberről emberre terjedő fertőzésként élhet tovább. Ez pedig világméretű járványhoz vezetne, ami a feltevések szerint a Föld lakóinak ötödét érintené.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!