Friss hírek

2009.04.08. 14:12

Tovább árad a Lajta és a Mosoni-Duna

<p>Továbbra is magas a Lajta és a Mosoni-Duna vízállása. Emelkedik a Duna vízszintje is, Nagybajcs térségében csütörtök reggel megközelítheti az 5 métert.</p>

Az intenzív hóolvadás miatt újabb árhullám vonul le a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál közel 2 méteres a víz. A Duna áradása miatt a Mosoni-Duna vízszintje is folyamatosan emelkedik. Győrnél 410 centimétert mértek, a rakpartok azonban még nem kerültek víz alá.

Árvízvédelmi készültség továbbra is csak a Lajtán van érvényben, de a vízszintek a Dunán és a Mosoni-Dunán is hamarosan meghaladják az első fokú készültség szintet - mondta a Független Hírügynökséget Janák Emil, az Észak - dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Nem javult a belvízhelyzet sem a Kisalföldön ahol közel 4 ezer hektár van víz alatt. A Rábca - mentén másod -, a Mosoni-Duna bal partján, Kapuvár és a Hanság térségében valamint a Fertő mentén pedig első fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Hiába üzemel 7 szivattyútelep is folyamatosan, a dunai árvíz miatt egyelőre nem számítunk a belvízzel elöntött területek csökkenésére - tette hozzá Janák Emil.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!