Friss hírek

2009.04.23. 15:57

Tömegtüntetésekre készülnek a csehországi romák

<p>Sorozatos tüntetéseket akarnak tartani csehországi, miután néhány nappal ezelőtt ismeretlen támadók felgyújtották egy roma család házát, és egy kétéves kislány életveszélyesen megsérült. A tervezett tüntetéssorozatról a "Romea" nevű szervezet számolt be csütörtökön a www.romea.cz. elérhetőségű honlapján</p>

A kétéves kislány, Natalka testfelületének több mint 80 százaléka megégett, miután a múlt szombaton lángba borították ismeretlen támadók a kelet-csehországi Vitkov nevű faluban élő család házát. A támadásban két felnőtt is megsebesült.

A "Romea" bejelentése szerint május 3-án legalább egy tucat városban lesznek sorozatos tömegtüntetések, köztük Prágában, Usti nad Labem-ben, ahol neonácik masíroztak a múlt hétvégén, és Chomutovban, amelynek vezetése nemrég megegyezett a lakbér-hátralékokat felhalmozó roma családokkal.

Roma szervezetek 50 ezer cseh koronát (átszámítva 550 ezer forintot) ajánlottak fel annak, aki megbízható információt tud adni a vitkovi támadásról. A cseh elnöki hivatal bejelentése szerint a történtek hatására úgy döntött Vaclav Klaus államfő csütörtökön, hogy átmenetileg nem kell megkezdenie börtönbüntetésének letöltését a kislány, Natlaka apjának, amit lopásért és jogosítvány nélküli autóvezetésért kapott. A férfi ugyancsak megsérült a gyújtogatásban. Csehországban körülbelül 30 ezer roma él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!