Friss hírek

2009.04.22. 19:42

Teljes kamion előzési tilalmat akarnak

<p>Több rendőrt és teljes kamion előzési tilalmat szeretne az M1-es autópályán a Fidelitas Győri Szervezete. Azt javasolják a közlekedési tárcának, hogy nevezzék ki kísérleti szakasznak a Győr-Budapest szakaszt és ott teljesen tiltsák meg a kamion előzést. Azt is kifogásolják, hogy amióta telepített traffipaxok vannak az autópályán azóta alig látni rendőrt az M1-esen.</p>

A Fidelitas Győri Szervezete márciusban levélben fordult Molnár Csaba akkori közlekedési miniszterhez azzal a kérdéssel, hogy tervezik-e a kamionok előzésének tiltását további autópálya szakaszokon, illetve, hogy a részleges tiltás bevezetése óta milyen baleseti statisztikai adatok állnak rendelkezésre. Azt is kérték, hogy a tiltást terjesszék ki az M1-es autópálya további szakaszaira, akár az országhatárig. Ezen kívül a szabálysértések és balesetek elkerülése érdekében több rendőrt javasoltak a sztrádákra. A közlekedési minisztérium válaszolt a levélre és támogatta az előzésre vonatkozó felvetést és azóta újabb szakaszokon vezették be az előzési tilalmat kamionok számára. Ugyanakkor nem érkezett válasz arra, hogy miért nincs több rendőr az autópályákon.

Mint azt Radnóti Ákos, a Fidelitas Győri Szervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, nem érti, ha kedvezőek voltak a tapasztalatok, akkor miért nem terjesztik ki a tiltást további sztráda szakaszokra, az M1-esen legalább Győr és Budapest között, de akár a határig is. A győri Fidelitas elképzeléseit Szakács Imre fideszes országgyűlési képviselő is támogatja. Szakács Imre elmondta, személyesen azt tapasztalja, hogy több helyen is hiányoznak a tiltó táblák az M1-es mentén, és a kamionosok sok esetben nem tartják be a szabályokat. Ráadásul amióta fix sebesség ellenőrzőket telepítettek, azóta szinte alig látni rendőrt az M1-esen, pedig a traffipaxok a szabálytalanul előzőket nem tudják kiszűrni, és ez különösen balesetveszélyes.
A Fidelitas győri politikusai felkérték Szakács Imrét, hogy járjon el a megfelelő fórumokon, hogy minél előbb megvalósulhasson a teljes kamion előzési tilalom, valamint legyen több rendőr az autópályákon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!