Friss hírek

2009.04.03. 11:20

Századvég-Forsense: a Fidesz rokonszenvesebb az embereknek

<p>Csökkent a szocialista és nőtt a fideszes politikusok népszerűségi indexe az elmúlt negyedévben - derül ki a Századvég és a Forsense legutóbbi felméréséből. A legnépszerűbb képviselő Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke lett, míg Gyurcsány Ferenc kormányfő a lista legutolsó helyére csúszott.</p>

Átlagosan 3 ponttal nőtt a Fidesz politikusainak népszerűsége 2008. december óta a 0-100 pontig terjedő skálán. Ezzel az ellenzéki képviselők rokonszenvességét 49 pontra értékelték a válaszadók. A szocialista honatyák népszerűsége 6 ponttal csökkent átlagban, így az index 38 pontot mutat. A lista első nyolc helyéből haton Fidesz-politikus áll, az MSZP-t pedig mindössze Szili Katalin házelnök képviseli. Mindössze három politikus kapott 50 pontnál többet: Kósa Lajos Fidesz-alelnök, Szili Katalin és Sólyom László államfő. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 48 ponton áll, ami 4 pontos javulás a decemberi eredményekhez képest.

Gyurcsány Ferenc 10 pontot veszített december óta a népszerűségéből, jelenleg a lista utolsó helyén. Más szocialista képviselők megítélése is csökkent: Lendvai Ildikó frakcióvezető és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, kormányfő-jelölt 5-5 pontot veszített. Bajnai esetében arról is véleményt nyilváníthattak a megkérdezettek, mennyire tartják alkalmasnak a miniszterelnöki posztra. Mindössze 7 százalék mondta, hogy megfelel, további 24 százalék pedig valamennyire alkalmasnak tartja.

Az MDF politikusainak megítélésén rontottak az utóbbi időszak eseményei: Dávid Ibolya pártelnök 3 pontot, Herényi Károly elnök-helyettes pedig 6 pontot veszített a rokonszenv-skálán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!