Friss hírek

2009.04.08. 14:09

Roncsprémium: egyelőre nincs megegyezés

<p>Bár már több javaslat is elhangzott az úgynevezett roncsprémiumról, egyelőre nem tudtak megegyezni minden pontban a kormány és a kereskedők képviselői. Jelenleg a támogatás jóváírásán vitáznak - mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke.</p>

Az MGE két hete küldte vissza véleményezve a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium autócsere-programjáról készített javaslatát, azonban választ azóta sem szóban, sem írásban nem kaptak - mondta Győző Gábor. A tervezet legtöbb pontjával egyébként egyetért a két fél, egy kitételt azonban a kereskedők nem tudnak elfogadni. A minisztérium javaslata szerint az új autót vásárlók kétszer 300 ezer forintos támogatást kapnának. Ennek egyik felét a márkakereskedő állná, a másikat pedig az állam.

A kereskedők a támogatás mértékével egyetértenek, a visszatérítés módjával azonban nem. A gazdasági minisztérium tervei szerint az államot terhelő 300 ezer forintot minden évben az SZJA bevallások idején térítenék vissza. A kereskedők ezzel szemben azt szeretnék, ha ez kéthavonta esedékes ÁFA bevallásokkor történne. Így a kereskedőknek nem egy évet, hanem csak maximum két hónapot kellene várni a pénzükre. Egyelőre ebben a pontban nem jutottak közös nevezőre - tette hozzá Győző Gábor.

Egyébként, ha megvalósul az autócsere-program a 10 évnél idősebb járművekre vonatkozik majd. A kétszer 300 ezer forintos támogatást az kérheti, aki a régi autóját bontásra-újrahasznosításra adja és olyan új kocsit vesz, amelynek 140 gramm/kilométernél kevesebb a káros anyag kibocsájtása. Győző Gábor szerint a program magyarországi megvalósulására 50 százalék az esély.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!