Friss hírek

2009.04.16. 19:35

Rendhagyó tanórák idén már két sírkertben

<p>A Kerepesi úti temető mellett ezentúl már a Farkasréti temetőben is tarthatnak rendhagyó tanórákat az iskolák. A diákok így a hírességek sírhelyeinél vehetnek részt történelmi, irodalmi, művészeti és tudományos órákon.</p>

A Fiumei úti sírkertbe - közismertebb nevén a Kerepesi úti temetőbe - az utóbbi években több száz iskolai osztály látogatott már. Az általános- és középiskolás diákoknak a hírességek sírhelyeinél tartanak rendhagyó történelmi, irodalmi vagy épp művészeti órákat a pedagógusok. A tanárok mellett szakértő idegenvezető mutatja be a magyar történelem és kultúra kiemelkedő személyiségeinek életútját. A szabadtéri sétán a fiatalokat elvezetik Vörösmarty, Jókai Mór, Erkel Ferenc és a Nyugat folyóirat legkiemelkedőbb íróinak, költőinek nyughelyéhez csakúgy, mint a magyar színháztörténet olyan meghatározó személyiségeinek sírjához, mint Blaha Lujza vagy Jászai Mari. A látogatások alkalmat teremtenek arra is, hogy a diákcsoportok megemlékezzenek például Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójáról, vagy arról, hogy idén 160 éve választották kormányzóvá Kossuth Lajost, majd ugyanabban az évben végezték ki a 13 aradi vértanút és Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét.

Idén április közepétől a fővárosi köztemetőket gondozó Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) lehetőséget teremt arra, hogy a Fiumei úti sírkert mellett a Farkasréti temetőt is felkereshessék szervezett séták keretében iskolai csoportok. Buda legnagyobb sírkertjében nyugszanak az elmúlt évtizedek kiemelkedő művészei, akadémikusai és sportolói. A látogatók olyan színésznagyságok síremlékeit látogathatják meg, mint Tolnay Klári, Kabos Gyula, Karády Katalin, Jávor Pál, Gobbi Hilda, vagy Honthy Hanna, olyan írók, festők előtt róhatják le kegyeletüket, mint Illyés Gyula, Weöres Sándor, Janikovszky Éva vagy Kondor Béla, és a magyar sport olyan kiválóságaira emlékezhetnek, mint Papp László, Bozsik József vagy Kolonics György.

A tanórákon az idegenvezetést a BTI ingyenesen biztosítja, mindössze be kell jelentkezni előzetesen. A lehetőségről egyébként az intézet már értesítette levélben az ország valamennyi általános- és középiskoláját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!