Friss hírek

2009.04.22. 14:59

Panasszal élt a gyanúsítás ellen Kolompár Orbán

<p>Továbbra sem nyilatkozik az ellene indított eljárásról Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt kedden gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség - mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese.</p>

Kolompár Orbán szerdán csak annyit mondott, hogy ezzel az üggyel nem kíván foglalkozni, abban majd a bíróság mondja ki a végső szót. Annyit hozzátett, hogy a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Kolompár Orbánt és három társát - köztük a feleségét és egyik rokonát - egy korábbi ügyben azzal gyanúsították, hogy 14 millió forint munkahelyteremtésre szánt állami támogatást fiktív számlák segítségével tűntettek el a Kiskunmajsai Roma Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezeten keresztül. A kiskunmajsai szervezet működése az Országos Foglalkoztatási Alapnak szúrt szemet még tavaly, ezért feljelentést tett a hatóságoknál. A Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Nyomozó Hivatala tavaly augusztusban rendelt el vizsgálatot, sokáig ismeretlen tettes ellen nyomoztak. Az üggyel kapcsolatban több helyen tartottak házkutatást a nyomozók, ezt az ügyet azóta le is zárták, a bírósági tárgyalás van hátra, 7,2 millió forintról tudja bizonyítani a vádak szerint az ügyészség, hogy jogtalanul használták fel.

A nyomozás közben kerültek elő olyan bizonyítékok, amelyek arra utaltak, hogy más roma szervezeteken keresztül valakik további állami pénzekhez próbáltak - részben sikerrel - hozzájutni. Ez az ügy négy szervezetet érint: a Kiskunmajsai Roma Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezetet illetve a keceli és a mélykúti hasonló szervezeteket valamint egy, a cigányság foglalkoztatásával kapcsolatos közhasznú társaságot.

Az eddigi gyanú szerint a négy szervezeten keresztül ismeretlenek 255 millió forint állami támogatást próbáltak lehívni, ebből 140 milliót sikeresen. A támogatások elnyeréséhez fiktív számlákat használtak. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a négy roma érdek-képviseleti szervezet ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntett alapos gyanúja miatt indított eljárást. Ezek közül a Kiskunmajsai Roma Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezetet vezetője Kolompár Orbán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!