Friss hírek

2009.04.24. 16:52

Országos sztrájkot hirdetett a Liga

<p>Általános országos sztrájkot hirdetett a Liga Szakszervezetek május 8-ra, a Bajnai-csomag ellen - jelentette be Gaskó István, az érdekvédelmi szervezet elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. A munkabeszüntetéshez már csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Balaton Volán Alkalmazotti Szakszervezet és a Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet.</p>

Gaskó István pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: elfogadhatatlan a kormány által válságkezelésnek nevezett megszorító csomag, és a neoliberális gazdaságpolitika folytatása. A szakszervezeti konföderáció elnöke szerint minden generációt hátrányosan érintenek majd azok az intézkedések, amelyeket az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén Bajnai Gordon ismertetett.

A Liga Szakszervezetek a Bajnai-csomag ellen országos demonstrációt szervez a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán, május 1-jén 11 órára. Minden olyan embert várnak, aki nem fogadja el a válságkezelésnek nevezett megszorító csomagot - közölte Gaskó István.
A Liga elnöke arról is beszélt: minden törvényes eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák a Bajnai-csomag életbe lépését. Bejelentette azt is, hogy ezért május 8-ra általános országos sztrájkot hirdettek.

A Liga már kezdeményezte a kormányzatnál a tárgyalódelegáció kijelölését, remélik, hogy még a sztrájk előtt sikerül megegyezni. Ha ez nem történne meg, akkor a május 8-i munkabeszüntetés után is hasonló akciókra lehet számítani - jegyezte meg Gaskó.

A munkabeszüntetéshez már csatlakozott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ), a Balaton Volán Alkalmazotti Szakszervezet, a Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet. Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) pedig felszólította tagságát, hogy támogassák a MOSZ munkabeszüntetését. Gaskó István kérdésre válaszolva elmondta: a többi szakszervezeti konföderáció nem vesz részt a sztrájkban.

Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a korábban meghirdetett április 30-i időpontban, 0-18 óráig sztrájkol majd. A GYSEV kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést tart 10-12 óráig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!