Friss hírek

2009.04.29. 18:06

OLIMPIA-DOPPING - Athén aranyérmese is lebukott

<p>A 20 kilométeres gyaloglás athéni aranyérmeséről, a görög Athanazia Tszumelekáról is kiderült, hogy a MIRCERA elnevezésű tiltott teljesítménynövelőt használta a pekingi olimpián. A sportoló azután bukott le, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újratesztelte a Kínában vett mintákat.</p>

A nyomozáshoz közeli forrás szerint Tszumeleka - aki a kilencedik helyen végzett a tavalyi nyári játékokon - pozitív mintát produkált, csakúgy, mint a horvátok 800 méteres futója, Vanja Perisic.

A 23 éves Perisic még a selejtezőkből sem tudott továbbjutni, a hatodik helyen végzett előfutamában.

Korábban azt is nyilvánosságra hozták, hogy a Pekingben 1500 méteren aranyérmet szerző bahreini Rashid Ramzi is MIRCERA-t használt az olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még kedden jelentette be, hogy összesen hét pozitív mintát találtak hat sportolónál, amikor egy új eljárással újra megvizsgáltak csaknem ezer tavaly levett mintát. Neveket nem közöltek, az érintett országok bizottságait azonban értesítették. A tagbizottságok ezután szerdán folyamatosan jelentik be a doppingolók neveit, először David Rebellin olimpiai ezüstérmes olasz kerekesről derült ki, hogy tiltott szert használt, majd néhány órával később a bahreini és a német szövetség is előállt egy-egy lebukott sportoló nevével. A doppingellenőröknek az EPO teljesítményfokozó egyik továbbfejlesztett változatát sikerült kimutatniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!