Friss hírek

2009.04.17. 06:14

Oldtimer Expo hétvégén a Vasúttörténeti parkban

<p>Oldtimer kiállítást rendeznek április 17. és 19. között a Vasúttörténeti Parkban. Az érdeklődők több mint 200 járművet tekinthetnek meg 5 ezer négyzetméteren. A modellek között mindenféle járgány megtalálható, így autók, buszok, teherautók és korhű mentőautók is. A kiállított motorok között olasz-, francia-, brit-, szovjet- és a német gyártók egykori remekművei mutatkoznak be, a magyar Pannoniákról nem is beszélve. A szervezők a rászorulókra is gondoltak: egy Mini Cooperrel meglátogatják a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis lakóit, hogy elvigyék őket egy rövid kocsikázásra.</p>

Az expo egyik érdekessége a gyorsaságáról és alacsony fogyasztásáról híres NSU Baumm III. motorkerékpár, amelyet annak idején 500 kilométeres nonstop motorozással teszteltek. Ezen a távon 100 km/h feletti sebességnél mindössze 5,68 litert fogyasztott, vagyis 100 kilométerenként csak 1,13 literre volt szüksége. A hazai motorkerékpár-gyártással a Pannonia MGTSZ standján ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ahol a névadó márka szebbnél szebb példányai lesznek kiállítva. Így például egy 250 TBL 1960-ból. A kétütemű, 14 lóerős motorból végsebessége 110 km/h. A sok fényezett lemezfelület, a sok csillogó díszléc pedig látványos és elegáns külsőt kölcsönöz a motornak - áll a szervezők közleményében.

Az oldtimer kiállításon ezen kívül a látogatók szeme láttára állítanak össze 5362 darabból egy igen ritka Cooper S Minit. A Mini Club Hungary standján nemzetközi szerelőbrigád varázsolja életképessé az 1964-ben készült 1071 köbcentis járgányt. A hozzáértők szerint pénteken és szombaton, összesen 16 órán keresztül bíbelődnek majd vele, mire beindul. A Citroën Automobile Club standján azt lehet majd látni, hogy milyen könnyű szétkapni egy autót. A "Citroën Kacsa" tervezési fázisában ugyanis jelentős szempont volt az egyszerű szerelhetőség. Bárki megtippelheti, hogy a művelet meddig tart, és aki jól ráérez, ajándékot kap. A Citroën egyedülálló rugózásának köszönhetően szlalomozni is tud 3 keréken, amit szintén a kültéri standon mutatnak be. A rohamkocsi-szolgálat 55 éves fennállásának alkalmából szombaton 11 órakor szimulációs gyakorlatot is láthatnak az érdeklődők: korabeli mentős egyenruhában, 55 éves eszközökkel és az akkoriban használatos mentési eljárásokkal egy ! 20 perces bemutató keretében vonulnak ki egy képzeletbeli balesethez a szakemberek.

A szervezők azokra is gondoltak, akik betegségük miatt esetleg nem tudnak részt venni a rendezvényen. Ezért a Mini Club Hungary és a Brit Nagykövetség kezdeményezésére szombaton egy Mini felvezetésével meglátogatják a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát. Greg Dorey brit nagykövet részvételével délután egy konvoj indul el a Népligetből az Üllői út - Könyves Kálmán körút kereszteződése felé, ahol felveszik az itt várakozó gyerekeket egy kis autókázásra. Ezalatt a konvoj első öt autója a Klinikához megy, ahol egy rövid sajtótájékoztató keretében átadják a kórház vezetésének az MCH és a Követség pénzadományát, valamint a különböző, általuk összegyűjtött ajándékokat, játékokat. A kórház vezetősége egy feldíszített új MINI-t kap, amelyet 6 hónapig használhatnak majd a beteg gyerekek gyógyulásának segítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!