Friss hírek

2009.04.06. 11:43

OLASZ RENGÉS: 27 halott, több ezer összedőlt épület

<p>Legalább 27 ember halt meg Olaszországban a hétfő hajnali földrengésben, amely miatt több ezer épület dőlt romba - közölték az olasz hatóságok. Silvio Berlusconi olasz kormányfő szükségállapotot hirdetett ki, és lemondta hétfőre tervezett moszkvai útját. A Richter-skála szerint 5,8-es erősségű földregés hajnali fél négy óra után történt. Epicentruma Rómától nagyjából kilencven kilométernyire észak-keletre volt, Abruzzo régióban.</p>

A mentőalakulatok több ezer összeomlott épület romjait vizsgálják túlélők után kutatva, és arra figyelmeztettek, hogy halálos áldozatok száma jelentősen nőni fog. Az eddigi hírek szerint legalább 27-en haltak meg a rengés miatt. Az olasz közbiztonsági hivatal vezetőjének elmondása szerint legalább tízezer épület rongálódott meg.

A földrengés Abruzzo régió fővárosában okozta a legnagyobb pusztítást. L Aquila középkori épületeinek nagy részén repedéseket lehet látni, és sok helyi lakos a rengést követően a szabad ég alá menekült a veszélyesnek ítélt házakból. A város kórháza előtt több száz ember vár kezelésre, és az orvosok a szabad ég alatt gyógyítanak, mivel csak egy műtőt tudnak használni - írta az ANSA olasz hírügynökség. A városban lévő egyetemi kórházat lezárták, mert félő, hogy összeomlik. A súlyos sérülteket helikopterrel szállították más városokba.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő szükségállapotot hirdetett, és bejelentette, hogy lemondva moszkvai útját L Aquila városába utazik. "A mostani helyzetben hasznos lehet a kormányfő jelenléte a helyszínen" - közölte Berlusconi. Több európai ország már felajánlotta segítségét Olaszországnak, de arra egyelőre nincsen szükség - közölte az ANSA a közbiztonsági hivatal vezetőjére hivatkozva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!