Friss hírek

2009.04.08. 14:44

Nem engedik be Ukrajnába a büdös hajót

<p>Az ukrán partoktól 20 kilométerre horgonyoz egy teherhajó a Fekete-tengeren, mert az ukrajnai hatóságok már négy hónapja nem engedik kikötni. A Berkisz nevű hajó rakománya ugyanis 220 tonna romlott hús.</p>

Az ukrán parti őrség által már csak Büdös Hollandi-ként becézett teherhajó 12 fős személyzettel egy grúziai kikötőből indult útnak közel négy hónapja, hogy fagyasztott húst szállítson Ukrajnába - írja az UNIAN hírügynökség. Kikötni azonban sehol sem engedték, mert az ukrán egészségügyi hatóságok ellenőrei megállapították, hogy a rakomány egésze megromlott. Ukrajna főállatorvosa szerint a zömében baromfiból és nyúlból álló hústömeg valószínűleg a hajó hűtőberendezéseinek meghibásodása miatt ment tönkre, bár azt sem kizárt, hogy már eleve lejárt szavatosságú terméket rakodtak be Grúziában.

A Berkisz nevű teherhajót eddig már eltanácsolták Feodossziából, Jevpatoriából és a nyikolajevi kikötőből is. Jelenleg a Kercsi-öbölben horgonyoz a parti őrség szigorú felügyelete alatt. A határőrök állandó jelenlétét azt követően rendelték el az ukrán hatóságok, hogy a hogy a meglehetősen szagos hajó már több ízben megpróbált engedély nélkül beállni a dokkba. Sőt, miután a fedélzeten már kifogyóban van a víz és az élelmiszer is, az ukrán illetőségű tengerészek már szintén többször megpróbáltak a mentőcsónakokon partra szállni. Őket eddig a határőrök rendre visszafordították.

A szorult helyzetbe került legénység egyébként Grúziába sem fordíthatja vissza a hajót, mert most már a grúzok sem akarnak hallani a bűzös rakományról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!