Friss hírek

2009.04.16. 18:42

Moszkvai Hyde Parkot szeretne az orosz elnök

<p>Egy orosz Hyde Park létrehozását javasolta Dmitrij Medvegyev. Az orosz elnök szerint hasznos lenne egy olyan zöld hely Moszkvában, ahol a londoni Hyde Parkhoz hasonlóan lehetne beszélni és demonstrálni. Ezt egy csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos közlemény tartalmazza.</p>

"Nemrég Londonban jártam, és megtekintettem a Hyde parkot. Megnyerőnek tűnt nekem" - mondta az orosz elnök azon a szerdai találkozón, amit orosz emberi jogi aktivistákkal tartott a csütörtökön nyilvánosságra hozott közlemény szerint. Az egyik ismert aktivista, Ludmilla Alekszejeva szerint az orosz Hyde Park inkább a moszkvai Vörös tér legyen, mert a tömegdemonstrációkat hagyományosan ott tartják az oroszok.

A Hyde Park az egyik legnagyobb park London középső részén. Ez a királyi parkok egyike. Legismertebb része a Speakers Corner (Szónokok Sarka). A Hyde Park egész évben hajnali 5 és éjfél között nyitva van, így a sötétben is több órán át látogatható. Általában itt tartják a tüntetéseket. A chartisták, a Reform Liga és 2003. február 15-én az iraki háborút ellenző "Stop The War Coalition" tartott itt tüntetést. A 2002 márciusában tartott Szabadságért és Megélhetésért menet egyes résztvevői is a parkból indultak.

"Meg kell beszélni a dolgot a moszkvai vezetéssel, hogy létrehozhassák saját, orosz Hyde Parkjukat, hasonló természetes körülmények között, mint az eredeti londoni" - mondta az orosz államfő, akinek kijelentése válasz volt orosz emberi jogi aktivisták kifogásaira. E kifogások szerint a hatóságok, különösen Moszkvában korlátozzák az oroszokat abban, hogy békésen éljenek gyülekezési és véleménynyilvánítási jogaikkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!