Friss hírek

2009.04.23. 13:20

Megszaporodtak a trükkös lopások az autópályákon

<p>Az elmúlt két hétben megszaporodtak a magyarországi autópályákon a trükkös lopások, húsvétkor például nyolc ilyen eset is történt. A rendőrség ezért óvatosságra inti a magyar és külföldi autósokat, a tolvajok ugyanis legtöbbször külföldiek közül választanak áldozatot.</p>

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elsősorban külföldiekre specializálódott autós tolvajok leginkább az autópályákon dolgoznak, legtöbbször az M5-ösön és az M1-esen állítanak meg kocsikat. A trükkös lopások másik módszere a városokhoz kötődik: a támadók kifigyelik a bankban, ha valaki nagyobb összegű készpénzt vesz fel, a bűntársak kiszúrják a kocsija kerekét, majd mikor menet közben defekt miatt megáll, segítséget ajánlanak fel. Közben az egyik bandatag igyekszik megszerezni az utastérben őrizetlenül hagyott pénzt.

A rendőrség szerint a figyelem elterelésre több módszerük van a tolvajoknak: valamilyen kitalált műszaki problémát jeleznek, vagy kiszúrják a kereket. Előfordul, hogy utánfutós kocsinál átvágják az utánfutó kábeleit. Rendőrségi, vagy egyéb hivatalos eljárást színlelnek, esetleg maguk kérik a segítséget, például útbaigazítást.

Az autós trükkösök legtöbbször nem alkalmaznak erőszakot és általában külföldieket választanak ki. A külföldi vendégmunkások haza- és visszautazásának idején - például ünnepekkor - ugrásszerűen nő az ilyen esetek száma. Az áldozatokhoz hasonlóan az eddig elfogott trükkösök sem magyarok voltak. Általában valamilyen idegen nyelven próbálnak szót érteni a leendő áldozattal, segítséget ajánlanak fel. A bankok közelében történt hasonló lopásoknál viszont legtöbbször magyar volt az áldozat.

A rendőrség azt ajánlja, hogy ne egyedül menjen, aki nagyobb összeget vesz fel bankban. Defekt vagy műszaki hiba esetén ne hagyják őrizetlenül a kocsiban lévő értékeket. A kocsiban egyébként se hagyjon senki értékes dolgot, vagy iratokat. A kocsiból való kiszálláskor az ajtókat zárja be a sofőr, akkor is, ha nem megy messzire, vagy ha többen utaznak együtt, valaki maradjon az autóban. Látható helyre ne tegyenek értéket a kocsiban - ajánlja az Országos Rendőr-főkapitányság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!