Friss hírek

2009.04.23. 16:14

Megnyílt a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

<p>Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke, és a díszvendég ország nevében Adrian Lemeni román kulturális miniszterhelyettes nyitotta meg csütörtökön a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenáris Parkban.</p>

A Magyar Országgyűlés elnöke köszöntőjében Gárdonyi Gézát idézte: "A könyvre adott pénz látszólag eldobott pénz, mint a vetőmag." Mostanában, amikor folyton a szűkös anyagi körülményekről beszélünk, örömmel tölti el az embert, hogy az idei könyvfesztivál mennyire gazdag és sokszínű - mondta Szili Katalin. A könyves seregszemle egyik fő üzenetének a kulturális sokszínűséget tartja a magyar országgyűlés elnöke.

Szili Katalin kitért arra is, hogy a könyvfesztivál idei díszvendég-országát, Romániát és Magyarországot nemcsak a földrajzi közelség és az Európai Unió köti össze, hanem a közös történelmi múlt. A kisebbségi erdélyi, illetve a hazai román nemzetiségi irodalom egyaránt az egyetemes magyar kultúra részét képezi. A Parlament elnöke köszöntötte a könyvfesztivál díszvendég íróját Ljudmila Ulickaját is. Végezetül Szili Katalin hangsúlyozta, megilleti egy főhajtás a könyves szakmát, az írókat és könyvterjesztőket, mert ők tudják, hogy a könyvre adott pénz az vetőmag.

Adrian Lemeni román kulturális miniszterhelyettes kiemelte: szilárd alapon áll a barátság a két ország között, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a kortárs román irodalom bemutatkozhat a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Ebben az évben is a Millenáris Park 1700 négyzetméterén rendezik meg április utolsó hétvégéjén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A csütörtöktől vasárnapig zajló könyves seregszemlére csaknem 30 országból érkeztek íróvendégek és kiállítók.

Az "óriási könyvesboltban" a becslések szerint idén is 40-50 ezer-féle könyvből és több mint 300 kulturális programból válogathatnak a látogatók. A Könyvfesztivál idei díszvendég országa Románia, díszvendég-írója pedig a világhírű orosz írónő - Ljudmila Ulickaja.

A Millenáris Park teljes területét "belakja" április utolsó hétvégéjén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Minden korábbi díszvendég ország -Csehország, Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada és Kína - kiállít ebben az évben a könyves seregszemlén. Az idei díszvendég országból több mint húsz alkotó fogadta el a fesztivál meghívását, és több mint 30 román kulturális program várja a látogatókat a Millenáris 100 négyzetméteren.

A három és fél napos rendezvény díszvendég-írója - Ljudmila Ulickaja. A Magvető Kiadó, Morcsányi Géza fordításában, a Könyvfesztiválra időzítve jelentette meg a kortárs világirodalom népszerű orosz írónőjének Daniel Stein, tolmács című új könyvét. Ljudmila Ulickaja vasárnap délután kettő és négy között dedikálja köteteit.

A korábbi évekhez hasonlóan, több mint 250 új művet vehetnek a kezükbe az olvasók, köztük Tony Curtis Hollywood hercege című életrajzi kötetét. A 84 éves filmsztár szombaton délután háromtól dedikálja könyvét a Millenáris Teátrumban.

Idén is megrendezik a fesztivált a fesztiválban, vagyis az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amely a kontinens legtehetségesebb fiatal prózaíróinak találkozója. A szervezők ebben az évben is várják a legfiatalabb olvasókat is, akik a tavalyi évhez hasonlóan elfoglalhatják a parkban kialakított "gyerekbirodalmat". Péntektől vasárnapig 52 programmal várják a legkisebbeket a Fogadóban.

Tavaly 61 ezres látogatói csúccsal zárt a jubileumi, 15. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, és ebben nagy szerepe volt az új helyszínnek és a gyerekes családoknak. A szervezők nem emelték a belépőjegy árát, így az idén is 600 forintba kerül, és ez az összeg minden magyar standnál levásárolható.

További információ a könyvfesztiválról a: www. bookfestival.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!