Friss hírek

2009.04.12. 13:50

Meghalt a moldovai tüntetések egyik sebesültje

<p>Belehalt sérüléseibe vasárnap egy tüntető Moldova fővárosában, ahol a hét elején a parlament ostromával végző megmozdulások voltak. A 23 éves férfi halálának hírét a rendőrség és a szülők közölték, de más okokkal magyarázták.</p>

A kommunisták múlt vasárnapi választási győzelmét csalásnak tartó tüntetők a hét elején rohamozták meg a parlament épületét, amelyben gyújtogatni kezdtek. Akkor egy asszony halt meg füstmérgezésben. Az ország kommunista elnöke, Vladimir Voronin azt mondta kedd esti tévébeszédében, hogy " egy maroknyi részeg, dühöngő fasiszta akarta átvenni a hatalmat". Voronin-nak, aki nyolc éve Moldova államfője, az alkotmány értelmében távoznia kell posztjáról rövidesen, mivel másodszor is kitöltötte hivatali idejét. Voronin szerdán azt mondta, hogy Románia volt a keddi események hátterében.

Szerdán nyomozást is indítottak a moldovai hatóságok arra hivatkozva, hogy esetleg puccskísérlet történt kedden. Valeri Gorbulia, az ország főügyésze azt közölte: 25 év börtönre is ítélhetik azt, akit "a bűncselekményekben való részvétele miatt bíróság elé állítanak". A rendőrség eddig csaknem 200 embert vett őrizetbe, köztük kilenc kiskorút - állította a moldovai belügyminisztérium szóvivője, Alla Meleka, aki szerint 15 ezren vettek részt a keddi tüntetésen.

A 23 éves Valeriu Boboc szülei azt állították több hírportálnak, hogy fiúk sebekkel teli testét a halottas házból hozták el nem sokkal aztán, hogy letartóztatták a parlament előtti tüntetésen. A szülők azt mondták, hogy a sérülésekből nyilvánvaló volt a számukra, hogy fiukat nagyon megverték és ezért halt meg. A rendőrség szóvivője azt nyilatkozta az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy a boncolás szerint Valeriu Boboc attól a könnygáztól halt meg, amit a tömeg feloszlatására használtak a rendőrök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!