Friss hírek

2009.04.15. 15:10

MEDIAWAVE 2009 - 67 film a versenyprogramban

<p>78 országból összesen 1334 filmet neveztek az április 25. és május 2. között zajló MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra. Az előzsűri 67 filmet válogatott be a versenyprogramba. Az idei, 19. alkalommal megrendezett győri filmes fesztivál újdonsága, hogy a már hagyományosnak számító animációs, kisjáték-, kísérleti és dokumentumfilmek megmérettetése mellett, egészestés játékfilm kategóriában is versenyeznek az alkotások - tájékoztattak szerdán Budapesten a szervezők.</p>

A MEDIAWAVE fesztiválra nevezett nagyjátékfilmeket külön nemzetközi zsűri - az Oscar-díjas vágó Alan Heim, Vivi Drăgan Vasile román operatőr és Nyakó Júlia színésznő - értékeli majd. A hagyományos kategóriákban induló versenyfilmeket a tavalyi évhez hasonlóan neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri - Gil Alkabetz animációs filmrendező, Andrey Paounov animációfilmes és Phil Mulloy - bírálja el.

Ahogy a korábbi években, idén is lesznek szabadtéri filmvetítések a fesztivál belvárosi szabadtéri helyszínén, valamint filmszakmai programok és ifjúsági művészeti műhely is várja az érdeklődőket.

Az idei fesztivál a zenerajongók számára is tartogat meglepetéseket. A MEDIAWE ideje alatt mások mellett fellép az argentin Astillero, egy fiatal kubai zongorista, Omar Sosa, aki az Afreecanos Quartet élén olyan virtuóz zenészekkel áll színpadra, mint a szenegáli Mola Sylla és a mozambiki basszusgitáros Childo Thomas.

A fesztivál jazzprogramjának talán legismertebb vendége az amerikai jazz legenda, Lee Konitz. A Chicagóban született altszaxofonos 1949-ben, 22 évesen csatlakozott Miles Davis zenekarához. Karrierjének főbb állomásai olyan nevekhez köthetőek, mint Charlie Parker, Dave Brubeck, Ornette Coleman, Charles Mingus, Gerry Muligan, Elvin Jones vagy Gil Evans. Lee Konitz a Minsarah nevű fiatal amerikai-német-izraeli zenekarral érkezik Győrbe.

A szervezők szándéka, hogy itthon is gyökeret verjen egy nemzetközi kezdeményezés - a "Thanks Jimi Festival". Az egynapos minifesztivál lényege, hogy minél több gitáros játssza el Jimi Hendrix "Hey Joe" című számát. Wroclaw főterén tavaly már 1951 gitáros eljátszotta ezt a számot, ami Guinness rekordnak számít.

Az első magyarországi eseményt május elsején rendezik meg a MEDIAWAVE keretében. Az egész napos zenei happeningre a szervezők várják blues zenekarok jelentkezését, akik különböző kocsikon - szekér, hintó, traktor, kamion - vennének részt a május elsejei blues felvonuláson.

A MEDIAWAVE 2009 ideje alatt a filmes és zenei rendezvények mellett kiállításokkal, irodalmi programokkal és tudományos konferenciákkal is várják az érdeklődőket.

További információ a fesztiválról a: a www.mediawavefestival.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!