Friss hírek

2009.04.09. 06:17

Mától kapható a világ legolcsóbb autója

<p>Csütörtöktől adhatják le rendeléseiket a világ legolcsóbb autójára az indiaiak. A Tata Motors autógyár Nano névre keresztelt modellje a gyártó várakozásai szerint forradalmasítja majd az utazást több millió indiai számára, és lökést ad a világgazdasági válság miatt elakadt autókereskedelemnek is.</p>

A Tata szóvivője szerint az elmúlt napokban mintegy 51 ezer vásárlási formanyomtatványt vásároltak országszerte, ám az érdeklődők az interneten keresztül is leadhatják előjegyzésüket az új autóra. A cég szerint tömegek szeretnék majd megvásárolni az új kisautót, amire az előrendeléseket április 25-ig adhatják le az indiaiak.

A Nano gyártását múlt hónapban kezdték meg az országban. A mindössze háromméteres kocsi alapváltozata kéthengeres, négyfokozatú, és végsebessége 105 kilométer per óra. Az alaptípusban nincs klímaberendezés, elektromos ablakmozgató, vagy légzsák, de a gyár ígérete szerint a "fapados kocsi" deluxe kivitelben is kapható lesz. Az alapmodell ára százezer rúpia (440 ezer forint).

A miniautó iránti várhatóan nagy érdeklődés miatt az első százezer Nano tulajdonosát sorsolással választják ki, ám közülük sem kaphatja meg mindenki még idén a járművét. Az első évben ugyanis csupán ötvenezer autó gördül le a gyártósorokról - ez pedig csak a töredéke az eredeti, 250 ezer autós tervnek. A szám azonban várhatóan megtöbbszöröződik, amint beindul a gyártás Gudzsarat államban épülő új üzemben is. Az első Nanók várhatóan július elején tűnnek majd fel az indiai utakon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!