Friss hírek

2009.04.30. 15:41

Már csípnek a szúnyogok a Szigetközben

<p>Az áprilisi meleg és a térség mesterséges elárasztása miatt a szokásosnál jóval korábban jelentek meg a szúnyogok a Szigetközben. Esténként sok helyen már ki se mernek menni a házból, annyi van a rovarból. A vérszívókat azonnal irtani kellene, de a településeknek erre nincs pénzük.</p>

A rovarok egy része áttelelt és az áprilisi meleg is kedvezett a vérszívóknak. Főleg esténként van belőlük sok.

"Kinn nem lehet megmaradni, a lakásban meg szúnyogháló ablakon ajtón, és különböző szúnyogriasztó berendezéseket próbálunk beszerezni" - mondta a Független Hírügynökségnek Ekker Károly, Kisbodak polgármestere.

A szúnyogokat azonnal irtani kellene. A repülőgépes permetezés viszont drága. Hektáronként 1000 forintnál kezdődik az ár, egy-egy felszállás pedig legalább háromezerbe kerül. Önerőből senki sem tud irtani, erre legfeljebb pályázhatnak a szigetközi települések. Igaz, a tavalyi keretnek csak kevesebb mint a felére, mindössze 5 millió forintra.

Ha mostantól minden rendben van, akkor akár két - három héten belül már irthatnak, de a támogatás az utólagos, tehát a pénzt azt az irtás után tudják megkapni és elszámolni - tájékoztatott Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat - dunántúli regionális igazgatója.

A pályázathoz 50 % - os önrész kell, de a falvak többsége még ezt sem tudja kifizetni. A környékbeliek attól félnek, hogy a vérszívók miatt a kirándulók is elkerülik a környéket.

A térségben napok óta mesterséges elárasztás van, ami szintén kedvez a szúnyogok szaporodásának. Az itt élők azt mondják, ha egy két héten belül nem irtanak, akkor valóságos vérszívó invázió várható a turistaszezonra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!