Friss hírek

2009.04.09. 05:41

Ma kezdődik a Futurspektív fesztivál Budapesten

<p>Féltucatnyi fővárosi helyszínen mutatkoznak be flamand művészek csütörtöktől április 30-ig a "Futurspektiv - új flamand mesterek" elnevezésű rendezvénysorozat keretében. A tizenegy kortárs produkció között, komolyzenei koncert, táncest, dokumentumvideó-performansz és irodalmi est, valamint techno-buli is várja az érdeklődőket a Zeneakadémián, Trafóban, a Millenárison, az Ernst Múzeumban és az A38 Hajón.</p>

A fesztivál nyitányaként hallgathatja meg a közönség csütörtökön este a Zeneakadémián a Collegium Vocale Gent előadásában Händel Brockes Passióját az Akademie für Alte Musik Berlin és neves szólisták közreműködésével. A virtuóz jazz-zongorista, Free Desmyter, és világzenei együttese, az Ahoar pénteken este számít a közönség figyelmére a Millenárison.

A fesztivál egyik legizgalmasabb eseményének ígérkezik az Ernst Múzeumban szombattól megtekinthető tárlat, amely négy flamand képzőművész alkotásait mutatja be. A Vérité Exposée - az emlékezetről című tárlaton kiállító művészek - Sven Augustijnen, David Claerbout, Ana Torfs és Els Vanden Meersch - az egyéni és a történelmi emlékezet alapkérdéseit vizsgálják.

A folytatásban a közönség beülhet Wayn Traub: Maria Magdalena "film-opera" előadására a Trafóban, meghallgathatja a "kultúrnomádokat" tömörítő Zita Swoon elnevezésű zenekart a Millenárison, és ugyanott megnézheti a Kopergietery nevű színtársulat Rohanás című előadását. Az A38 Hajón a flamand elektronikus zenei élet jelesei - a The Subs és a Shameboy - lépnek fel.

Súlyos társadalmi kérdéseket feszeget a BerlinBerlin Társulat. Az antwerpeniek dokumentumvideó-performanszában egy valaha virágzó észak-amerikai bányászvárost ismerhetnek meg a nézők. A településnek jelenleg hét állandó lakosa van, akiket egyetlen dolog köt össze: valamennyien gyűlölik egymást. Az előadást a Merlin Színházban mutatja be a holland társulat.

Az irodalom sem marad ki a programból. A Millenárison az Első Könyvesek Fesztiválján a hazai közönség megismerkedhet a marokkói származású, flamand írónővel, Rachida Lamrabettel, akinek A nők országa című regénye a tradíciók közti különbségek kérdését feszegeti.

A Futurspektiv záróeseményeként április 30-án este nyolctól lép fel a Trafóban Arco Renz és társulata. A Kobalt Works: i!2 című előadásuk a nőiségről és a másságról szól.

Bővebb információ a programokról a www.futurspektiv.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!