Friss hírek

2009.04.18. 07:23

Kultúra és turizmus a Műemléki Világnapon

<p>Összefonódik a kultúra és a turizmus: több mint 250 műemléket lehet díjmentesen felkeresni a Műemléki Világnapon, április 18-án szombaton országszerte, ehhez kapcsolódva pedig 150 szállodai és falusi vendéglátóhely nyújt kedvezményt a látogatóknak. Kovács Miklós, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a "Rejtett kincseink" mottóval fémjelzett turisztikai akciónapon számos, eddig kevésbé ismert kuriózum nyílik meg a nagyközönség előtt.</p>

Éppen a Kulturális Turizmus évében, idén szervezik úgy a Műemléki Világnapot, hogy a turisztikai szolgáltatók is bekapcsolódhassanak. Április 18-án több mint 250 műemlék tekinthető meg ingyen, a kapcsolódó szolgáltatók pedig kedvezményes szállást és étkezést kínálnak a vendégeknek - mondta el Kovács Miklós. A népi műemlékek, várak és kastélyok mellett olyan kevésbé ismert műemlékek is bemutatkoznak, mint a pincesor Cákon, a gótikus Oskolamester-ház Pásztón, a Kékfestőház Szendrőn vagy a Meseház Békéscsabán.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára arról beszélt: a korábbi, külföldieknek szóló kérdőívekből is az derül ki: a látogatók 82 százalékát az épített örökség érdekli leginkább Magyarországon. A szakállamtitkár szerint a hazai turistáknak is ideje megismerkedni az országgal, de ehhez jóval több kulturális és művészeti programcsomag kell. Úgy fogalmazott: azért, hogy ne csak kinyíljanak ezek az épületek, hanem láthatóvá, izgalmassá váljanak, találják meg a közönséget és a támogatókat.

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, az ötlet egyik szülőatyja szerint két célja volt az új akciónak: az egyik, hogy eloszlassa a műemlékekhez kapcsolódó szkeptikus fogalomtársítást, a másik pedig, hogy megtöltsék tartalommal és funkcióval ezeket. Úgy fogalmazott: azok a várak, kastélyok élnek ma is, amelyek minden korban megtalálták a maguk szerepét.

Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a szoros együttműködés több vendéget vonz majd, akik kötődni fognak a helyekhez. Hozzátette: olyan útvonal-csomagokat is kialakítottak, amelyekben összegyűjtötték a közel eső helyeket, így komplett napi programot kínálnak.

További információ: www.nemzetimuemlekek.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!