Friss hírek

2009.04.09. 09:20

Kiadható Noriega tábornok Franciaországnak

<p>Zöld utat adott egy amerikai bíróság az egykori panamai diktátor, Manuel Noriega kiadatásának. A volt tábornokot pénzmosással vádolják Franciaországban.</p>

Kiadható Franciaországnak a 80-as évek legendás, egyben hírhedt panamai tábornoka, Manuel Noriega. Erről egy amerikai bíróság döntött, miután letöltötte a kábítószer-terjesztésért kiszabott 17 évre csökkentett börtönbüntetését az Egyesült Államokban. Bár Noriegát már tavaly szeptemberben el kellett volna engedni, az Egyesült Államok a franciák kérésére őrizetben tartotta. Ügyvédje nemrég közölte, hogy a Legfelsőbb Bíróság elé viszi védence kiadatási ügyét. A kiadatás elleni fő érv az, hogy Noriega hadifogoly, ezért vonatkozik rá a Genfi Egyezmény. A bíróság mostani szerdai megállapítása szerint azonban nem sérti a szerződést a volt tábornok kiszolgáltatása.

A most 75 éves Noriega tábornok 1984-ben szerezte meg a hatalmat Panamában, ám 1990 januárjában megadta magát az országát három héttel korábban megszálló amerikai hadseregnek. Az Egyesült Államok egykori hidegháborús szövetségese, és valamikori CIA-ügynöke azután vált teherré Washington számára, hogy nyilvánosságra kerültek a diktátor szoros kapcsolatai a kolumbiai drogbárókkal.

Noriegát Franciaországban pénzmosás miatt akarják bíróság elé állítani. Noha máig is érvényben van a távollétében 1989-ben kiszabott 10 éves börtönbüntetése, Párizs új pert kíván lefolytatni ügyében. Hazájában ugyanakkor ennél sokkal súlyosabb vádakkal kellene szembenéznie. Bár Panama hivatalosan még nem indította meg a kiadatási eljárást, ellenzékiek rejtélyes eltűnései és különböző gyilkosságok miatt szeretné majd felelősségre vonni az egykori diktátort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!