Friss hírek

2009.04.29. 11:31

KIADHATÓ----Kilenc török katonát ölt meg egy bomba

<p>Kilenc katona meghalt, két másik pedig megsebesült, amikor felrobbant mellettük egy bomba Törökország délkeleti részén - közölte szerdán a török hadsereg. Ankara a kurd lázadókat vádolja a merénylettel.</p>

A nagy erejű detonáció akkor történt, amikor a katonák a főként kurdok lakta Diyarbakir tartományban lévő Abali falu közelében járőröztek - mondta Ilker Basbug tábornok, a hadsereg főparancsnoka. A valószínűleg házi készítésű robbanószerkezet egy páncélozott csapatszállító jármű mellett lépett működésbe távirányítással. Basbug szerint vizsgálják, hogy mi robbant pontosan. "4-4 és fél centiméter a páncélzata ezeknek a járműveknek. Nagyon erősnek kellett lennie a bombának, hogy ilyen hatást okozzon" - tette hozzá a tábornok szerdai, ankarai sajtótájékoztatóján.

A merénylettel a török hadsereg a Kurd Munkáspárt (PKK) lázadóit vádolja. "Ez az incidens nem csökkenti biztonsági erőink eltökéltségét a terrorizmus elleni harcban. Itt nincs helye pesszimizmusnak, ha valaki borúlátó, veszít" - szögezte le a tábornok.

A PKK 1984-ben ragadott fegyvert, hogy kiharcolja a kurdok önrendelkezési jogát - azóta 45 ezer ember vesztette életét. A harcok 2007-ben átterjedtek a főként kurdok lakta Észak-Irakra is, miután az ankarai törvényhozás felhatalmazást adott a hadseregnek, hogy a határokon túl is lecsaphasson a gerillákra, akik támadásaik egy részét onnan indítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!