Friss hírek

2009.04.04. 07:56

Haydn-Schönberg zeneművek ma este a Tháliában

<p>A 29. Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik záró eseményeként hallgathatja meg a közönség szombaton este a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Debreceni Kodály Kórus előadásában Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán című művét és Schönberg: Öt zenekari darabját a budapesti Thália Színházban. A koncertre még kaphatók jegyek.</p>

A Debreceni Filharmonikus Zenekar 1923-ban alakult Debreceni MÁV Filharmonikus Zenekar néven. Ábrányi Emil karnagy vezetésével hamarosan az ország első jelentős vidéki zenekarává nőtte ki magát, 1952-re pedig hivatásos, önálló együttessé vált. Jelenleg Herboly Domonkos és Kocsár Balázs vezetik a zenekart. Fennállásuk óta szinte a teljes magyar élvonalbeli karmestergárda fellépett az együttes élén: Ferencsik János, Lukács Ervin, Kovács János és Medveczky Ádám is dirigálta már a nagymúltú zenekart. A Debreceni Filharmonikus Zenekar sokszínűségére jellemző, hogy operát, oratórikus művet, de az operett világában is otthonosan mozognak. 1999-ben az Operett Fesztiválon a legkiválóbb együttesnek járó díjat kapták. Eddig kétszer részesültek kaptak Pro urbe-díjban, 1991-ben pedig Bartók - Pásztory-díjjal ismerték el az együttes művészeti tevékenységét.

A Debreceni Kodály Kórus "még" csak 54 éves. A kezdetben amatőr együttes 1971-re vált hivatásos kórussá. Mára 45 tagot számlál, és egyik meghatározó szereplője a magyarországi kórustörténelemnek. Fennállásuk óta több mint 2 ezer koncertet adtak Európa, Ázsia, Amerika és Afrika 40 országában, általuk ismerhették meg a határon túl is Bartók és a névadó Kodály kórusra írt műveit. Az együttes sokszínűségére jellemző, hogy nagyoperák - Aida, Varázsfuvola, Trubadúr, Parasztbecsület - kórusaként éppúgy sikert aratnak, mint oratorikus vagy a capella művek előadásával. 2007 óta Ella István irányítja az együttes munkáját. Kortárs magyar szerzők darabjainak bemutatásáért két alkalommal kaptak Artisjus-díjat, ezen kívül Bartók-Pásztory-díjBAN Magyar Örökség-díjBAN, Kölcsey-díjban, és Bartók-emlékdíjban is részesült az együttes.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Debreceni Filharmonikus Zenekart és a Debreceni Kodály Kórust Kocsár Balázs vezényli. A zenekari hangverseny este fél nyolckor kezdődik a Thália Színházban. Bővebb információ a koncertről a: www.btf.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!