Friss hírek

2009.04.30. 14:58

Gráf: sikeres az első uniós öt év az agráriumnak

<p>Sikeres a magyar mezőgazdaság számára hazánk európai uniós tagságának első öt éve - értékelte az eddig történteket csütörtökön Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. Elmondta, hogy az első két év különösen nehéz volt, az átállás zökkenőkkel teli, késtek a kifizetések. Mostanra azonban már pozitív az agrárium mérlege. A mezőgazdaság a rendszerváltás egyik vesztese volt, az EU-tagságnak viszont az egyik nyertese - tette hozzá.</p>

Nehezen ment az alkalmazkodás az uniós agrárrendszerhez, amihez az EU is hozzájárult. Azzal, hogy 2003-ban, egy évvel Magyarország belépése előtt radikálisan megváltoztatta a 2006-ig meghirdetett agrárpolitikát - mondta Gráf József. Az első két évben sok zökkenő támadt, amelyek következtében késtek az odaítélt támogatások. A kezdeti problémák közé tartozott, hogy a teljes piacnyitás következtében kezdetben romlott az agrárkülkereskedelem mérlege, és élesen napvilágra kerültek a sertés-és baromfiágazat versenyképességi hátrányai. A termelők nagyon nehezen tudtak alkalmazkodni a kiskereskedelmi hálózatok árdiktátumához, ezért gyors ütemben emelkedett a gyengébb minőségű olcsó élelmiszerimport.

Mára azonban Magyarország egyre jobban alkalmazkodik a közös agrárpolitikához, bár egyes elemeiben ma is csak lassan behozható hátrányos helyzetben vagyunk: az új tagállamok csak 10 év alatt fokozatosan kapják meg az uniós közvetlen támogatások egészét - 25 százalékról indulva. Ezt részben kompenzálandó van lehetőség a nemzeti támogatásból kiegészítésre, csakhogy a jelenlegi válságos helyzetben már látszik, hogy nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel - mondta Gráf József.

Ezzel együtt 2008-ra már közel kétmilliárd euró az agrárium külkereskedelmének többlete. A növekedés részben a régi EU-tagok rovására valósult meg, de például Romániába a 11-ikről az első helyre léptünk előre az exportőrök között - mondta az agrárminiszter. A 2013-ig tartó években körülbelül 1300 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztésre, amelyek lehívása javít a mezőgazdaság jövedelmezőségén. Öt év alatt 200-ról 450 milliárd forintra nőtt az ágazat rendelkezésére álló pénz, az adózás előtti eredmény 35 milliárdról 76 milliárd forintra gyarapodott.

A tagság legnagyobb eredménye, hogy világossá vált a követendő pálya - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Gráf József. Az, hogy látjuk, nem kell visszafogni a gabonatermelést, hogy változtatni kell az állattenyésztésben, de ehhez támogatást is kapunk. Az is látszik, hogy alkalmazkodni kell az óriási versenyhez és a megváltozott fogyasztói szokásokhoz, és előrelépni csak a minőségben lehet, például a bor, a pálinka terén - sorolta a miniszter.

Az EU-tagság azonban nagy adminisztrációval és fegyelemmel jár, amihez a magyar gazdák nincsenek hozzászokva, Brüsszel azonban minden kifizetést szigorúan ellenőriz és a szabálytalanságot megbünteti - mondta még Gráf.

Nagy valószínűséggel nem tudjuk elkerülni, hogy az Európai Bíróságra kerüljön a tokaji borvidék méretéről zajló vita Szlovákiával - válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére Gráf József. A korábbi kompromisszumos egyezség értelmében körülbelül 510 hektár és négy falu bora viselheti a tokaji nevet, a szlovákok azonban most mégis ennek több, mint a duplájára terjesztenék ki a borvidék méretét. A magyar borászok engem, a szlovák borászok az ottani minisztert szorongatják - mondta Gráf, aki szerint Magyarországnak nagyon jók az esélyei az Európai Bíróságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!