Friss hírek

2009.04.29. 14:36

FORMA-1 - Felfüggesztett büntetést kapott a McLaren

<p>Felfüggesztett büntetést kapott a McLaren-Mercedes csapata a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) a március végi ausztrál nagydíjon kirobbant hazudozási botrányért. Az FIA szerdán hallgatta meg Martin Whitmarsh-t, a McLaren csapatfőnökét az ügyben, aki a múlt héten bocsánatot kért az ügy miatt. Az FIA végül három futamra tiltotta el a McLarent, a büntetést azonban egy évre felfüggesztették.</p>

Mint ismeretes, a Toyota olasz pilótája, Jarno Trulli az idénynyitó márciusi ausztrál nagydíjon akkor előzte meg a címvédő Lewis Hamiltont, a McLaren versenyzőjét, amikor a biztonsági autó is a pályán volt, ez pedig szabálytalan. A versenyen végül Trulli a harmadik, a címvédő pedig a negyedik lett. Az ausztrál bírók viszont néhány óra múlva a szabálytalanságra hivatkozva megbüntették Trullit, és Hamiltonnak adták a harmadik helyet. Április közepén a Nemzetközi Automobil Szövetség ezt érvénytelenítette, mivel olyan bizonyítékok kerültek a kezükbe, melyekből kiderült: Hamilton a csapat utasítására engedte el Trullit.

A brit klasszis azt állította, hogy nem kapott ilyen utasításokat, ám végül kiderült, hogy ez nem volt igaz. A szervezet ezért kizárta Hamiltont és a csapatot a már lefutott versenyből. A brit pilótát annyira megviselték a történtek, hogy azt fontolgatta, abbahagyja a versenyzést, ám a FIA elnöke, Max Mosley lebeszélte erről. A McLaren azóta megvált sportigazgatójától, Dave Ryantől, mert Hamilton állításai szerint ő vette rá a hazugságokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!