Friss hírek

2009.04.10. 13:29

Fidesz: esélyegyenlőség az EP-ben is

<p>Ha kijut Brüsszelbe, belülről is nyomást tud gyakorolni a döntéshozókra a sorstársaival kapcsolatos ügyekben - ezt ígérte a Fidesz egyik európai parlamenti képviselő-jelöltje a párt választási programalkotó vitasorozatának budapesti állomásán. Kósa Ádám hallássérültként elsősorban a fogyatékkal élőket szeretné képviselni az Európai Parlamentben. A jelölt szigorúbb pénzelosztást, a képzési- és munkafeltételek összehangolását valamint az önálló életvitelt könnyítő rendelkezéseket szorgalmaz egyebek mellett.</p>

Először lehet európai szintű képviselete a fogyatékkal élőknek - ezt mondta Szájer József, az Európai Parlament Néppárti Frakciójának alelnöke pénteken. A politikus úgy fogalmazott: a Fidesz elkötelezett, hogy mindenkinek lehetősége legyen képviselni magát. Ha Kósa Ádám kijut, akkor több mint 600 ezer magyar fogyatékost fog képviselni - tette hozzá.

A jelölt azt mondta: a "semmit rólunk nélkülünk"- elv alapján fog politizálni, mert eddig csak kívülállóként szólhattak bele az őket érintő kérdésekbe. Kósa Ádám egységesítené a jogszabályi védelmet és a fogyatékkal élők munkába állását is könnyítené. Úgy fogalmazott: az öregedő társadalomban egyre kevesebb lesz az aktív munkaerő, így szükség lesz azokra a szakképzett fogyatékkal élőkre, akik akarnak dolgozni. Az önálló életvitelről szólva megjegyezte: az emberek ilyenkor csak a gyógyászati segédeszközökben gondolkoznak, holott van más is. Példaként említette az akadálymentesítést, aminek határidejét állandóan halogatják.

Kósa Ádám oktatási reformot is sürget, hogy kellő képesítéssel mindenki dolgozhasson. Szabályozná a médiát is, mert most a tévéműsoroknak mindössze 5 százalékát lehet feliratozva is megtekinteni. Úgy fogalmazott: nem irreális követeléseket akar benyújtani, pusztán megvalósítható és szükséges kéréseket. A jelölt egyébként büszke arra, hogy nem a végén, hanem a 12. helyen szerepel a Fidesz listáján.

Kósa Ádám 34 éves, két gyermek édesapja, jogász. 2005 óta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke valamint az Országos Fogyatékosügyi Tanács tagja. A pénteki rendezvényen ő maga a jelnyelvet használta, szavait pedig jeltolmács fordította a közönségnek.

A Fidesz Magyarország többre képes című programalkotó sorozatában a fogyatékkal élők ügyei mellett korábban szó esett már a gazdasági növekedésről, az európai gazdaságról, a tudományról, kutatásfejlesztésről, a vidék problémáiról és a felzárkóztatásról, utolsó állomásán pedig a határon túli magyarok ügyeiről tanácskoznak majd. Az elkészült programot várhatóan májusban mutatják be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!