Friss hírek

2009.04.04. 06:37

Észak-Korea készen áll a kilövésre

<p>Észak-Korea minden előkészületet megtett tervezett rakétakilövésére, és "nemsokára" el is indítják a rakétát - közölte szombaton a kommunista állam hivatalos hírügynöksége. Közben a Yonhap dél-koreai hírügynökség arról számolt be, hogy órákon belül megtörténhet a kilövés. Phenjan azt állítja, hogy egy műholdat akarnak Föld körüli pályára állítani, de Washington, Tokió és Szöul azt gondolja, hogy egy nagy hatótávolságú rakéta tesztjét hajtják végre.</p>

Phenjan "minden előkészületet megtett a kísérleti kommunikációs műhold fellövésére" - közölte az észak-koreai állami hírügynökség, hozzátéve, hogy a "a műholdat nemsokára elindítják". A Yonhap hírügynökség információi szerint a kilövőállás körül három helyen is kamerákat helyeztek el, és egy dél-koreai kormányzati forrásra hivatkozva azt közölte, hogy órákon belül megtörténhet a fellövés. A szöuli védelmi minisztérium nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban.

Phenjan korábban azt közölte a nemzetközi repülésügyi és hajózási hatóságokkal, hogy áprilsi negyedike és nyolcadika között rakétakilövést hajt végre, helyi idő szerint délelőtt 11 és délután négy óra között (közép-európai idő szerint hajnali két óra és hét óra között). A kilövéshez tiszta idő szükséges, hogy szabad szemmel is követni tudják a rakéta útját.

Japán lapok közben azt jelentették, hogy az észak-koreai haditengerészet hajókat vezényelt a Japán-tengerre, ahova Phenjan közlése szerint az első indítórakéta darabjai zuhannak majd. A második indítórakéta Észak-Korea elmondása szerint a Csendes-óceánba fog esni. A japán újságok információi szerint a Japán-tengerre vezényelt hajók a rakéta útját figyelik majd, valamint a lehullott darabokat gyűjtik össze.

Phenjan azt állítja, hogy műholdat akarnak Föld körüli pályára állítani. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea ezzel szemben azt gyanítja, hogy a kilövés egy nagy hatótávolságú támadórakéta tesztje lesz, amely elérheti Alaszka partjait is.

A Japán hadsereg közölte, hogy felkészültek a rakéta lelövésére, ha úgy értékelik, hogy az országot fenyegeti. Erre válaszul Phejan kijelentette, hogy ha Tokió megpróbálja megakadályozni a kilövést, akkor az észak-koreai hadsereg válaszként "fontos célpontokat" fog megtámadni Japánban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!