Friss hírek

2009.04.15. 15:14

Egyre több végrehajtási ügy a bíróságok előtt

<p>A 2007-es évhez képest tavaly 120 ezerrel több ügy került a bíróságok elé, a bírósági ügyek száma évről évre nő, 2007-ben összesen egymillió hatszázezer ügyet tárgyaltak a bíróságok. Tendencia, hogy a peres eljárások száma csökken, az úgynevezett nem peres ügyeké azonban nő. Így a bíróságok egyre több esetben foglalkoznak hitel és közüzemi tartozások, illetve parkolási bírások miatti végrehajtási ügyekkel - mondta el a Békés megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón dr. Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese.</p>

Főként Pest megyében, a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban szembesülnek a bíróságok azzal, hogy egyre több a nem peres eljárások száma. Tendencia, hogy folyamatosan nő a fizetési meghagyásos ügyek száma, a kifizetetlen lakáshitelek, közüzemi tartozások és parkolási bírságok miatt - mondta el Gyulán Fazekas Sándor. A gazdasági válság hatása, hogy tavaly 2006-hoz képest 5000 nőtt a cégbíróságokon a felszámolási ügyek száma.

A bíróságok működésének fokmérője, hogy milyen gyorsan fejeződik be egy egy ügy. A másodfokú eljárások 50, 60 százaléka fejeződik be három hónapnál hamarabb. Békés megyében ez az arány az országos átlagnál jóval kedvezőbb, a különböző ügyek tekintetében 80 és 95 százalék között mozog.

Az összes peres ügyet tekintve Békés megyében elenyésző azoknak az ügyeknek a száma, amelyek két éven belül nem fejeződnek be. A folyamatban lévő ügyeknek, pedig csak a 16 százaléka kerül fellebezéssel másodfokra. Baur Péter a Békés megyei Bíróság elnöke elmondta: sikerült az elmúlt években a folyamatban lévő ügyek számát kezelhető szinten tartani. Baur Péter közölte: az elmúlt években nem történt Békésben kirívó rendzavarás a bírósági tárgyalótermekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!