Friss hírek

2009.04.29. 12:35

Ecostat: pesszimista az ingatlanpiac

<p>7,14 százalékponttal, 34,64 százalékra csökkent az ingatlanpiaci várokozások mértékét és irányát jelző IngatlanBarométer indexe 2009 első negyedévében - derül ki az Ecostat jelentéséből. Ez azt mutatja, hogy az elmúlt év végén előrejelzett csökkenés a gazdasági és pénzügyi válság hatására bekövetkezett. Az ingatlanpiacon ezután is stagnálásra, illetve további esésre számítanak.</p>

Szinte ellehetetlenítette az ingatlanfejlesztéseket az, hogy a bankok az elhúzódó válság miatt átformálták finanszírozási szabályaikat. A hitelintézetek óvatossága miatt az ingatlanfejlesztők is újragondolják projektjeiket, hiszen a hitel felvétele mellett egyre nehezebb a vevőket találni. Ez gátolja az ingatlanpiac gyors élénkülését is, amit az Ecostat felmérése is megerősít. Eszerint 2009 első negyedévében a legnagyobb, 13 százalékos csökkenést az ingatlan-beruházóknál mérték, de az ingatlan-forgalmazóknál is 11,45 százalékos esést állapítottak meg.

Míg az ingatlan-beruházók konjunktúra-indexe 2008-ban összesen 7 százalékponttal gyengült, addig idén az első három hónapban már 13 százalékpontos értékvesztéssel számolnak. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a beruházók mind a lakosságtól, mind a nem lakossági megrendelőktől továbbra is kevesebb lakóingatlan és egyéb típusú ingatlan építésével számolnak. Kisebb növekedésre csak a szállodaiparban és a bevásárlóközpontok építésénél számítanak, de itt is főként a beruházások befejezése a cél. Romlik viszont az irodák, a logisztikai építmények és a raktárak kihasználtsága, a településektől függetlenül.

Az elmúlt negyedévhez képest 11,45 százalékponttal esett vissza az ingatlan-forgalmazó vállalatok konjunktúra-indexe, így ez a második legpesszimistább csoport az ingatlanpiac területén. Ez azt is mutatja, hogy a különböző ingatlanok forgalma a következő fél évben jelentősen visszaesik, legyen szó lakossági vagy nem lakossági vásárlókról. A gyengülés az új lakások, használt házak, üdülők, irodaházak és kiskereskedelmi egységek piacán jelentkezik, a legkelendőbbek pedig az 55 négyzetméteresnél kisebb lakások lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!