Friss hírek

2009.04.24. 15:35

Csányi: Idén romlik a bankszektor nyereségessége

<p>Számított ellenszavazatra a szavazati korlátra vonatkozó javaslat kapcsán, de a részvényesek elutasítása ellenére sem tartja reális veszélynek, hogy ellenséges felvásárlás áldozata legyen az OTP - mondta az éves közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Csányi Sándor elnök-vezérigazgató. Arra számítanak, hogy idén romlik a magyar bankszektor nyereségessége.</p>

A közgyűlésen a részvényeseknek 75 helyett csak 70 százaléka mondott igent az igazgatóságnak arra a javaslatára, hogy két éven át a részvényhányadtól függetlenül csak 10 százalék szavazata lehessen minden részvényesnek. Azért indítványozták ezt, hogy a jelenlegi árfolyamon ne következhessen be "jelentős átrendeződés a részvényesi szerkezetben", vagyis senki se tehessen szert túlzott befolyásra. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató azt mondta az elutasítás kapcsán: számított ellenszavazatra, szerinte egy nagy részvényes ellenállásán bukott meg a kísérlet. Nevet nem mondott, de információk szerint a Magyarországon élő orosz milliárdos, Megdet Rahimkulov és családja kezében lévő 9 százaléknyi pakett szavazott nemmel.

A Független Hírügynökség kérdésére Csányi Sándor azt mondta, hogy a történtek után sem tartja reális veszélynek az OTP felvásárlását.

Ebben az évben jelentősen csökken a magyar bankszektor nyereségessége, az OTP-é talán kevésbé - mondta az elnök-vezérigazgató. Arra is számítanak, hogy romlani fog a bankok hitelállományának minősége, vagyis növekszik a nehezen, vagy a nem fizető adósok száma. A hitelezésben nem várható élénkülés, inkább annak szűkítésével kell számolni a bankok részéről - tette hozzá.

Akár heteken belül lezárulhat az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) folytatott tárgyalás, amelynek értelmében a londoni bank szerepet kaphat az OTP-ben - hangzott el a Független Hírügynökség érdeklődésére. Nem tulajdonosként, tőkeemeléssel, hanem úgynevezett alárendelt kölcsöntőke formájában, 200 millió euró összegben. Az elvi egyezség már megszületett erről és "valami egyébről" - mondta Urbán László vezérigazgató-helyettes, részleteket nem árulva el. Az ügylet nem igényli a közgyűlés előzetes jóváhagyását, ezért a kérdés nem is került szóba pénteken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!