Friss hírek

2009.04.10. 20:11

Bohócdoktorok a szegedi gyermekonkológián

<p>Húsvéti kifestő, csokitojás, gyümölcscsomag - húsvéti ajándékokat kaptak a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika hemato-onkológiai osztályán azok a gyerekek, akik az ünnepet is kénytelenek bent tölteni. Egészségi állapotuk miatt 10 gyermeket nem engedhetnek haza, őket az ajándékok mellett péntek délelőtt egy bohócdoktor is meglepte. Magyarországon 1993 óta április 10-e minden évben a Nemzeti Rákellenes Nap.</p>

A krónikus betegedésekhez hasonlóan a daganatos megbetegedések száma is jelentősen növekedett az elmúlt évtizedekben, mialatt a megszületett gyerekek száma csökkent - mondta a Független Hírügynökségnek Túri Sándor, a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának igazgatója. Még húsz éve 200 ezer gyermek született, addig tavaly csak 91-92 ezer, mégis sokkal több közöttük a súlyos beteg.

Az orvosok szerint a környezeti tényezőknek, az ipari szennyezéseknek, a vegyszerek használatának és az egészségtelen életmódnak is komoly szerepe van ebben.

Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: évente körülbelül 300 új kis rákbeteget regisztrálnak, de jó hír, hogy a gyerekek 80-90 százaléka meggyógyul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!