Friss hírek

2009.04.09. 12:40

Al-Kaida tagok rendőrkézen Törökországban

<p>30 embert vettek őrizetbe csütörtökön a török anti-terrorista rendőri egységek - adta hírül az Anatolia török hírügynökség. Valószínűleg amerikai tipp alapján léptek akcióba a hatóságok.</p>

Az Anatolia szerint a 30, csütörtökön őrizetbe vett embert azzal gyanúsítják, hogy az al-Kaida nemzetközi szervezet tagjai. A nyugat-törökországi Eskisehir városának több pontján egyszerre csaptak le rájuk a kommandósok. Kihallgatásuk jelenleg is tart - írja a török hírügynökség. A török rendőrség egyelőre nem kommentálta a hírt. A múlt hónapban egy török lap arról számolt be, hogy Ankara információkat kapott Washingtontól egy al-Kaida sejtről, amely külföldi érdekeltségek elleni támadásokat tervez.

Több korábbi támadást is a szervezet Kis-Ázsiában működő csoportjainak számlájára írnak a török hatóságok: egyebek mellett azt a 2003-as isztambuli merényletsorozatot, amelyben két zsinagóga, a brit konzulátus, valamint egy brit bank volt a célpont. Az akkori támadás 63 ember életét követelte. Az ügyben 2007-ben hét embert ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre, köztük egy szíriai állampolgárt, aki a bíróság szerint kitervelte és pénzelte az akciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!