Friss hírek

2009.04.23. 17:58

A "lopakodó felvásárlás" ellen védekezik a Mol

<p>Megnehezítette a Mol közgyűlése csütörtöki döntéseivel a társaság lopakodó felvásárlását, ami különösen fontos, hiszen stratégiai cégtől van szó - mondta Hernádi Zsolt, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón. A cél az, hogy minden 2 százaléknál nagyobb részvényesükről tudják, milyen a valódi tulajdonosi hátterük.</p>

Az olajipari cégben március végén szerezte meg az orosz Szurgutnyeftyegaz az osztrák OMV 21,2 százaléknyi részvényét, ami a legnagyobb egyéni részvényesi hányad. A tranzakció módját mind a Mol, mind a magyar kormány "barátságtalannak" nevezte, mert előzetes bejelentés nélkül történt. Az új orosz tulajdonos nem vehetett részt a csütörtöki közgyűlésen, mert még nem vezették be a részvénykönyvbe, miután a Magyar Energia Hivatal újabb dokumentumokat kért be. A Szurgutnyeftyegaz csütörtökön újsághirdetésben fejezte ki neheztelését amiatt, hogy szerintük szándékosan akadályozzák őket részvényesi jogaik gyakorlásában.

A csütörtöki közgyűlésen elfogadott alapszabály-módosítások közül az egyik legfontosabb, hogy a 2 százaléknál nagyobb tulajdonosok kötelesek felfedni tulajdonosi szerkezetüket, csak így szavazhatnak. Jelentések szerint az orosz cég évek óta még az orosz hatóságokkal sem közli, kik a tulajdonosai. Hernádi Zsolt elmondta: a hatályos jogszabályok alapján hozták meg a szigorításokat, amelyeket arányosnak nevezett. Az elnök-vezérigazgató kifejtette: a Mol igazgatósága a Szurgutnyeftyegazt pénzügyi befektetőnek minősítette, így a többi pénzügyi befektetővel megegyező jogok illetik meg. Közölte: kereskedelmi kapcsolataik nincsenek az orosz céggel.

A közgyűlésen a részvényesek elfogadták azt is, hogy a vállalat nem fizet osztalékot tavalyi eredménye után. A 2008-as évben a MOL - legnagyobb egyszeri tranzakciójának eredményeként, 873 millió euró befektetéssel - a horvát INA legnagyobb részvényesévé vált, megszerezve a papírok 47,16 százalékát. Hernádi Zsolt kérdésre válaszolva elmondta: a horvát kormány nyugodtan vette tudomásul az orosz tulajdonszerzést, mert a Mol ellenséges kivásárlása esetén az összes INA részvényre elővásárlási jog illeti meg.

Az osztrák OMV vezérigazgatójának feltételezett bennfentes tőzsdei kereskedésével kapcsolatban az elnök-vezérigazgató közölte: az osztrák tőzsdei felügyelet már felvette a Mollal a kapcsolatot. Személyesen megy ki a meghallgatásra. Bízik benne, hogy félreértésről van szó - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!