Friss hírek

2009.04.29. 14:07

A fogyasztóvédelem nevében ellenőriznek

<p>Ál-fogyasztóvédők járják Győr-Moson-Sopron megye üzleteit. Azt ellenőrzik, hogy az eladók viselnek-e kitűzőt, melyen a nevük szerepel. Egyes üzleteket még bírsággal is megfenyegettek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális irodájába már több bejelentés is érkezett ez ügyben. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy nincs olyan jogszabály, amely a kitűző viselését elrendelné, és ők senkit nem bíztak meg ennek ellenőrzésével sem.</p>

Az elmúlt napokban többen is hívták telefonon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelőségét azzal, hogy fogyasztóvédelmi ellenőrök jártak az üzletükben és azt vizsgálták, hogy az eladók viselnek-e kitűzőt, melyen a nevük olvasható. Az ál-ellenőrök arra hivatkozva szólították fel a kereskedőket a kitűzők viselésére, hogy egy rendelet írja elő, méghozzá azért, hogy esetleges panasz esetén az ügyfél tisztában legyen vele, ki ellen teszi meg a panaszt. A hírügynökség úgy tudja, hogy egyes üzleteket még bírsággal is megfenyegettek. A csalók azt közölték a boltvezetővel, hogy akár 50 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, ha nincs kitűző az alkalmazottakon.

Információink szerint az ál-ellenőrzést követően a csalók egyetlen egy üzletbe sem tértek vissza.

Mint azt Pőtzéné Sáhó Márta, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelőségének helyettes vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: nincs olyan jogszabály, vagy rendelet, amely kötelezővé tenné a bolti eladóknak a kitűző viselését, így a hatóság azt nem is ellenőrizheti. A felügyelőségen is tudnak a problémáról, hiszen már több bejelentést is kaptak, de mindig csak utólag, így a csalókról semmilyen információval nem rendelkeznek. Kérik a kereskedőket, ha valahol felbukkannak, vagy már jártak náluk az ál-ellenőrök, tegyenek bejelentést a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelőségen. Pőtzéné Sáhó Márta azt is kiemelte, hogy számukra ez nagy probléma, mivel a nevüket felhasználva félrevezetik a kereskedőket. Azt egyelőre a hatóságnál sem tudják, hogy mi a céljuk az ál-ellenőröknek.

A rendőrségre egyelőre nem érkezett bejelentés az ál-fogyasztóvédőkkel kapcsolatban - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kálmán Gabriella, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr Főkapitányság sajtóreferense.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!