Friss hírek

2009.04.08. 14:21

A Fidesz válaszokat vár Demszkytől

<p>Feljelentést tesz a Fidesz, ha Demszky Gábor nem tisztázza rövid időn belül a vitatott fővárosi ügyeket - jelentette be Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus a többi között a 4-es metro finanszírozására, a központi szennyvíztisztító közbeszerzési pályázatára és a BKV tanácsadói szerződéseire kíváncsi. Úgy fogalmazott: más, hatékonyabb hatóságnak kell vizsgálnia a kifizetéseket.</p>

Őszinte egyeztetések helyett diktatórikus hozzáállás jellemzi a városvezetést Budapesten - mondta Tarlós István. A frakcióvezető szerint egyre több kétes ügylet kerül napvilágra, választ azonban hiába várnak a főpolgármestertől. A politikus szerint Demszky sajátos matematikai műveletekkel kozmetikázza a költségvetést, ezért valós adatokat szeretne látni.

A fideszes képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy kiszorítják az ellenzéket a felügyelőbizottságokból és nyílt szerződéseket titkosítanak. Homályosnak véli azt is, hogy ha egy közszolgáltató cégnél valami nincs rendben, akkor saját maga vizsgálja ki az esetet és erről tesz jelentést. Tarlós szerint ennél megbízhatóbb belső vizsgálatok kellenek.

Tarlós István szerint továbbra sincs válasz arra, hogy miért van a 4-es metro építtetőjének további 35 milliárd forintos többletigénye, és az is kérdéses, honnan szerzi meg a főváros a befejezéshez szükséges forrásokat. A politikus arra is kíváncsi, miből pótolják majd azt a 12 milliárd forintos uniós büntetést, amit a szennyvíz-átemelő telep szabálytalan építtetése miatt szabtak ki. A frakcióvezető elvárja, hogy a BKV tanácsadói szerződéseit ne csak az utóbbi hat hónapra, hanem minimum 2 évre visszamenőleg vizsgálják ki.

György István, a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke arról beszélt: ki kell vizsgálni, hogy több vidéki városhoz hasonlóan történt-e bűncselekmény az útfelújítás-pályázatok során, több helyen ugyanis jogosulatlanul vettek fel állami pénzeket. Tisztázni kell a Bogdáni úti autóbusz-pályaudvar használatának feltételeit is, amelynek a tulajdonosa egy offshore cég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!