Friss hírek

2009.04.07. 19:43

25 év börtönt kapott Peru volt elnöke

<p>25 év börtönre ítélte kedden egy perui bírói testület az ország volt elnökét, Alberto Fujimori-t. A főváros, Lima egyik rendőri laktanyájában megtartott 15 hónapos tárgyalás zárásaként bűnösnek találták a volt államfőt, aki az ítélet indoklása szerint az emberiesség elleni bűnöket követett el.</p>

A bírók szerint Alberto Fujimori felelős azokért a gyilkosságokért és emberrablásokért, amelyeket elnöksége idején követtek el a biztonsági erők a gerillák elleni háborúban, a 90-es években. A perui állami tévé által is közvetített perben 25 ember megölésében találták felelősnek a bírák a 71 éves, japán származású volt elnököt.

Fujimori 1990 és 2000 között volt a dél-amerikai ország keménykezű vezetője, aki első beiktatásakor megfogadta, hogy " kiírtja a terrorizmust" Peruban. 2000-ben úgy ért véget elnöksége, hogy megszökött Japánba, azt követően, hogy 1990 és 2000 között regnáló kormánya megbukott egy korrupciós botrány következtében. 2005-ben Chilébe költözött, de az ottani hatóságok 2007 szeptemberben kiadták Perunak.

2007-ben vizsgálat folyt ellene egy másik perben az emberi jogok megsértése miatt, melynek eredményeként 6 év börtönre ítélték. Fujimori fellebbezett, de 2008-ban a Legfelsőbb bíróság jogerőssé tette azt a döntést. Fujimori azt mondta kedden, hogy bosszúhadjárat áldozata, és fellebbez az ítélet ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!