Friss hírek

2009.02.28. 05:49

Szükségállapot Kaliforniában a szárazság miatt

<p>Szükségállapoti hirdetett pénteken Kaliforniában Arnold Schwarzenegger kormányzó az államot három éve sújtó szárazság miatt. A kormányzó felszólította a kaliforniaiakat, hogy húsz százalékkal csökkentsék vízfogyasztásukat, és a vízellátó rendszer azonnali fejlesztésére szólított fel.</p>

"Ez a krízis ugyanolyan súlyos, mint egy földrengés vagy egy erdőtűz" - jelentette ki Arnold Schwarzenegger kormányzó a szükségállapot bevezetéséről szóló közleményében. A kormányzó arra is figyelmeztetett, hogy a már három egymást követő év óta tartó szárazság a következő években is folytatódhat.

Arnold Schwarzenegger szerint Kalilfornia mezőgazdasága idén már 300 millió dolláros (hetvenmilliárd forint) bevételtől esett el, és az idei szezonban ez az összeg elérheti a kétmilliárd dollárt. Kalifornia teljes gazdasági vesztesége 2009-ben pedig elérheti a hárommilliárd dollárt.

A kormányzó felszólította az állam lakóit, hogy húsz százalékkal csökkentsék vízfogyasztásukat, és az állami szervezeteket is hasonló lépésre kérte. Egyelőre nem vezettek be jegyrendszert, de ez is egy lehetséges lépés, figyelmeztettek kaliforniai tisztségviselők.

Idén eddig 75 százalékkal kevesebb eső esett az átlagosnál, pedig februárban több vihar is enyhített a helyzeten. A kulcsfontosságú víztározókban 35 százalék alatt van a víz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!