Friss hírek

2009.02.26. 18:50

SPORT: Túlságosan pazarló és környezetszennyező a sport

<p>Túlságosan pazarló és környezetszennyező a sport, ezért mindenképpen változtatni kell a jelenlegi felfogásokon - számolt be több felszólaló is a háromnapos barcelonai Globális Sport Fórum csütörtöki nyitónapján. A résztvevők elsősorban a sportolók utazásait és a sportfelszerelések előállítását vizsgálták meg, amelyből kiderült, túlságosan pazarló a sporttársadalom. A konferencián 28 ország 900 képviselője vesz részt.</p>

A felszólalók több példát is felhoztak, így például a 2007-es franciaországi rögbi világkupát is, amely összesen 570 ezer tonna szén-dioxidot termelt, holott 46 ezer tonna is elég lett volna. De például a Tour de France kerékpáros körverseny is rendkívül káros a környezetre, a három hetes versenyen ugyanis több millió liter üzemanyagot használnak el a csapatautókhoz és a televíziós járművekhez, nem számítva a több ezer jármű környezetszennyező hatását.

Pazarolnak a termelésben is, egy sportcipő előállítása például hat liter olajat igényel, míg egyetlen pamut póló legyártása a gyapot megtermesztésétől kezdve a végtermékig összesen 2700 liter vizet emészt fel. A stadionok és pályák építése pedig alaposan felboríthatja az élővilágot.

Nathalie Durand, Franciaország képviselője szerint sosem késő környezetvédő döntéseket hozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!