Friss hírek

2009.02.27. 11:58

OLIMPIA: Mégsem Ian Thorpe a legeredményesebb ausztrál úszó

<p>105 év után derült ki, hogy ki az egy olimpián legtöbb érmet szerző ausztrál úszó - jelentette be az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOB) pénteken.</p>

Harry Gordon, az AOB hivatalos történésze kiderítette, hogy az 1904-es St. Louis-i játékokon négy érmet begyűjtő Francis Gailey nem amerikai, hanem ausztrál volt. A szervezet szerint Gailey-t véletlenül jegyezték be amerikainak, de hibát később sem javították ki.

A sportoló 1902-ben utazott Brisbane-ből az Egyesült Államokba, és négy számban indult az 1904-es olimpián. Gailey a 220, 440, valamint 880 yardos gyorsúszásban második lett, egy mérföldes gyorson pedig harmadik, ami azt jelenti, hogy négy érmet szerzett a St. Louis-i megmérettetésen.

Gailey, teljesítményével a legsikeresebb férfi úszó lett az ausztrál úszósport történetében, amellyel Ian Thorpe-ot taszította le a trónról, aki a 2004-es athéni olimpián három egyéni számban szerzett érmet.

A felfedezésnek köszönhetően az ausztráloknak néggyel megnőtt a nyári olimpiákon szerzett érmeinek a száma. Összesen 449 érem született, 135 arany, 144 ezüst és 170 bronz.

Az AOB hivatalos történésze, Harry Gordon elárulta, hogy egy csapat nemzetközi történész és statisztikus is segítségére volt az ügy kiderítésében, akik a sportolók nemzetiségét kutatták az 1900-as és az 1904-es olimpiákon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!